După ce, zilele trecute, a efectuat o străpungere pe flancul de la sud de orașul Bakhmut, Armata Ucraineană a atacat și flancul nordic, reușind o străpungere de aproximativ 3,5 km pătrați. Informația este confirmată de Grey Zone, canalul de Telegram afiliat grupării de mercenari Wagner.

Tot pe canalele ruse de Telegram circulă informația că ucrainenii încearcă și o străpungere spre Soledar, la circa 30 km NE de Bakhmut, ceea ce ar întări o ipoteză lansată chiar de Evgheni Prigojin, finanțatorul Wagner, care se temea de o încercuire ucraineană a încercuirii ruse din jurul Bakhmut. Armata sa de mercenari luptă în centrul Bakhmut, încercând de mai multe luni cucerirea orașului, dar flancurile sunt asigurate de unități ale armatei regulate ruse.

ISW arată că desfășurarea de forțe rusești de calitate scăzută pe flancurile din jurul lui Bakhmut sugerează că Ministerul Apărării din Rusia a abandonat de fapt intenția de a încercui orașul și “a început probabil o deprioritizare mai largă a efortului Bakhmut. (…) Alocarea forțelor de către Ministerul Apărării, combinată cu schimbările în geometria spațiului de luptă, sugerează, de asemenea, că pericolul încercuirii ruse a forțelor ucrainene semnificative în Bakhmut a trecut. Forțele Wagner vor continua probabil să efectueze atacuri frontale în Bakhmut, ceea ce ar permite forțelor ucrainene să efectueze retrageri organizate din zonele amenințate într-o învăluire parțială mai puțin adâncă, mai degrabă decât să se confrunte cu încercuirea pe scară largă”.

Joi seara, mai multe canale rusești de Telegram au publicat numeroase zvonuri privind iminența unui atac la scară largă al Armatei Ucrainene pe Frontul de Est, posibil asupra regiunii Belgorod, precum și a unui atac amfibiu peste Nistru, la sud de Herson. Este posibil ca acestea să facă parte dintr-o dezinformare planificată, sau să reflecte pur și simplu o stare de panică în rândurile militarilor ruși, transmisă corespondenților de război. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat ieri că mai este nevoie de sosirea unor echipamente militare, înainte de începerea unei contraofensive la scară largă. Declarația sa nu exclude însă desfășurarea unor contraatacuri localizate și a unor recunoașteri în forță care, de regulă, fac parte din eforturile pregătitoare pentru o contraofensivă de amploare.

Sursă alternativă: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday