Antony Blinken, secretarul de Stat al SUA, s-a referit la armamentul livrat de țările occidentale și la pregătirea pe care au urmat-o militarii ucraineni pentru a le folosi: “Ei au acum ceea ce au nevoie pentru a continua să aibă succes în recâștigarea teritoriului care le-a fost luat cu forța de către Rusia, în ultimele 14 luni. (…) Este important ca ucrainenii să aibă planurile adecvate pentru a avea succes”.

Potrivit lui Blinken, ucrainenii au depășit toate așteptările cu modul în care s-au antrenat să folosească armele de la Occident, inclusiv așteptările lui Putin. Oficialul a făcut declarațiile în cadrul unei conferințe comune de presă cu ministrul britanic de Externe. Acesta din urmă a spus că, indiferent dacă Ucraina va avea sau nu succes în contraofensiva de primăvară, statele care au sprijinit-o până acum vor trebui să facă același lucru până la finalul războiului.

Cei doi au cerut Rusiei să accepte prelungirea acordului privind exportarea de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră și să nu mai folosească problema alimentelor drept armă. Conferința a avut loc după ce SUA au anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 1,2 miliarde de dolari.

Surse alternative: CNN, The New York Times, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday