Protestatarii au mărșăluit prin centrul capitalei sârbe cu bannere pe care scria “Serbia împotriva violenței”. Au declarat că gestul lor reprezintă un ultim omagiu pentru cei uciși și o încercare de a opri astfel de incidente să se mai repete.

Manifestanții au solicitat închiderea unor posturi de televiziune și a unor tabloide, despre care au afirmat că promovează violența. Au mai cerut demisia ministrului de Interne, a directorului agenției de securitate de stat și a Comitetului de reglementare pentru mass-media electronică. Deja Ministrul Educației a demisionat, duminică.

Partidele de opoziție îl acuză pe președintele Aleksandar Vucic de autocrație, asuprire a libertății presei, violență împotriva oponenților politici, corupție și legături cu crimă organizată. Vucic și aliații săi au negat acuzațiile.

Poliția sârbă a început o acțiune prin care celor care dețin arme le este solicitată predarea lor. Conform Reuters, în prima zi au fost predate 1.500 de arme.

Miercurea trecută, un elev a venit la școală cu un pistol, pe care l-a luat de la tatăl său și a deschis focul, ucigând opt copii. O zi mai târziu, alte opt persoane au fost ucise și 14 rănite, după ce un tânăr de 21 de ani a deschis focul, într-un oraș aflat la sud de Belgrad.

Proteste similare au mai avut loc și în alte orașe din Serbia, deși evenimentele de acest gen sunt rare în statul balcanic. De altfel, problema armelor de foc este profundă și în celelalte state din vecinătate, ca urmare a confruntărilor din `90.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday