Belarus. Jurnalistul Roman Protasevici, opozant al lui Lukașenko, a fost condamnat la opt ani de închisoare. A fost arestat în urmă cu doi ani, după ce avionul Ryanair în care se afla a fost deturnat la Minsk.

Roman Protasevici a fost arestat în mai 2021, după ce aeronava Ryanair (care opera cursa Atena-Vilnius) în care acesta se afla a fost interceptată și forțată să aterizeze Minsk, în timp ce survola Belarus, țara de origine a lui Protasevici. Acțiunea autorităților belaruse a stârnit indignare la nivel internațional.

Protasevici a fost acuzat de mai mult de 1.500 de infracțiuni, inclusiv organizarea de complot pentru preluarea puterii. Bloggerul se afla în spatele unui canal de Telegram, numit Nexta, care a fost folosit pentru a organiza protestele pe scară largă care au izbucnit după alegerile prezidențiale din august 2020, contestate la scară largă atât la nivel național, cât și internațional.

“Tribunalul regional din Minsk l-a condamnat pe Roman Protasevici la opt ani de închisoare într-o colonie penitenciară”, a anunțat agenția de presă de stat belarusă Belta, potrivit DW. De asemenea, alte două persoane implicate în canalul Nexta Telegram, Stepan Putilo și Yan Rudnik, au fost, de asemenea, condamnate la 20, respectiv 19 ani de închisoare.

În urmă cu doi ani, Belarus a consemnat la sol zborul Ryanair, sub pretextul că se află o bombă la bordul aeronavei. Când avionul a aterizat, autoritățile i-au reținut pe Protosevici, pe prietena sa și pe alte două persoane, după care aeronava a fost lăsată să-și continue zborul. 

După arestarea lui în 2021, acesta a fost prezentat de mai multe ori la televiziunea de stat din Belarus, prezentându-și scuzele. Se crede că mărturisirile acestuia au fost obținute prin constrângere.

Sursă: DW

Folosim cookies