Sancțiunile au fost impuse pentru deturnarea avionului Ryanair și reținerea jurnalistului Roman Protasevici și a iubitei acestuia, Sofia Sapega. Pe lângă sancțiunile care vizează sectoare economice importante pentru Belarus, miniștrii de externe ai UE au decis luni să adauge 86 de persoane și entități pe lista sancțiunilor Blocului Comunitar.

Majoritatea măsurilor vizează slăbirea economiei din Belarus, în încercarea de a intensifica presiunea asupra regimului Lukașenko. “Nu vom mai sancționa doar persoanele, ci și domeniile economiei care sunt importante pentru regim. Vrem să facem ca regimul lui Lukașenko să se usuce din punct de vedere financiar”, a declarat ministrul german de externe, Heiko Maas.

De asemenea, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că “Sancțiunile vor afecta puternic economia Belarusului”. Borrell a precizat că noile măsuri “vor fi aprobate după examinarea de către Consiliului European”, care se întrunește joi pentru un summit de două zile.

Presa relatează că noile sancțiuni vor afecta industriile de export din Belarus (petrol și potasiu – utilizat în îngrășăminte, care este o mare sursă importantă de venit pentru Belarus). Uniunea va interzice totodată importul unor produse destinate fabricilor de tutun. De asemenea, decizia adoptată interzice acordarea de către instituțiile financiare europene a oricărui împrumut bancar statului belarus, băncii centrale sau băncilor și entităților deținute majoritar de stat.

După alegerile prezidențiale din august anul trecut, contestate de opoziție, Lukașenko a început o represiune brutală pentru a rămâne la putere, iar Blocul Comunitar a impus sancțiuni succesive. UE și Marea Britanie au decis să suspendarea zborurilor peste Belarus, după deturnarea avionului Ryanair și arestarea lui Protasevici.

Surse alternative: The Guardian, Financial Times.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday