Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a declarat că piloții ruși au încercat din nou să provoace aeronavele americane să inițieze un conflict aerian deasupra Siriei. Colonelul Joe Buccino a mai precizat că comportamentul agresiv al piloților ruși din ultimele luni confirmă o nouă strategie a Moscovei prin care încearcă să facă avioanele de luptă americane să atace aeronavele rusești.

Un oficial american a declarat în condiții de anonimat pentru CNN că, deși aeronavele rusești nu par să încerce să doboare avioanele americane care survolează spațiul aerian de deasupra Siriei, piloții încearcă în mod repetat “să provoace SUA”.

În ultimii ani, mai scrie publicația americană, SUA și Rusia au împărțit spațiul aerian de deasupra Siriei pentru a evita eventuale accidente care ar putea duce la escaladarea involuntară a situației. Oficialul american a mai precizat că, de la începutul lunii martie, avioanele rusești au încălcat acordurile agreate de 85 de ori, zburând prea aproape de bazele Armatei Siriene Libere, susținută de SUA. Rusia sprijină cealaltă parte a războiului civil din Siria.

Un videoclip publicat de Centrul de Comandă al SUA săptămâna trecută arată cum un Suhoi SU-35 se apropie la mai puțin de 2.000 de metri de un avion de vânătoare F-16 deasupra Siriei, violând spațiul aerian al coaliției sprijinită de SUA. 

Totodată, la sfârșitul lunii trecute, SUA au publicat imagini cu incidentul dintre o dronă americană și avioanele rusești de deasupra Mării Negre, când una dintre aeronave a eliberat combustibil în preajma dronei și s-a ciocnit de elicea acesteia. 

Sursa: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday