Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut Rusiei explicații după ce a observat un transformator în sala de turbine a Unității 3 de la CN Zaporijie. Agenției i s-a comunicat că piesa va fi folosită pentru a repara nodul Kakhovka, de pe o linie electrică deteriorată în bombardamente.

“Kakhovka este una dintre cele patru linii de 750 kV funcționale înainte de începutul războiului. În prezent, linia este legată la rețeaua electrică controlată de Rusia, la sud de perimetrul centralei”, explică AIEA într-o informare de presă.

În prezent, doar una din patru linii electrice externe care alimentau centrala mai funcționează, amintește Reuters. Acestea sunt necesare pentru a permite răcirea celor șase reactoare nucleare, care sunt oprite din luna septembrie. Reuters scrie că, în absența posibilității de răcire a reactoarelor, s-ar putea produce o catastrofă.

Agenția are un număr mic de trimiși la centrală, care este operată de personal ucrainean sub comanda militarilor ruși și a companiei rusești Rosatom.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday