Energoatom, compania ucraineană care operează centralele nucleare ale Ucrainei anunță că sâmbătă dimineața, la ora 03:41, ultimul reactor funcțional al CNE Zaporijie a fost deconectat de la rețeaua electrică și sunt în curs de desfășurare pregătirile pentru “răcirea” lui și scoaterea completă din funcțiune.

Energoatom a evitat o oprire de urgență a reactorului, pentru a-l putea reporni mai ușor atunci când situația frontului va permite acest lucru.

În ultimele trei zile, reactorul 6 a funcționat în “mod insular”, alimentând doar propriile nevoi centralei, la o capacitate “critic scăzută” (de până la 114MW), deoarece toate liniile electrice dintre CNE Zaporijie și sistemul național ucrainean au fost complet avariate de bombardamentele rusești.

Centrala Nucleară Zaporijie este cea mai mare din Europa. Ea se află în orașul Energodar, aflat sub controlul rușilor de la începutul lunii martie. În ultimele săptămâni, mai multe corpuri ale centralei au fost avariate de bombardamente, dar sistemele critice nu au fost afectate. Bombardarea liniilor electrice lasă însă centrala fără posibilitatea de a alimenta utuilizatorii.

Sursa: Energoatom

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday