Summitul a avut loc la Oostende, în Belgia, iar reprezentanții celor mai mari economii din Europa au căzut de acord cu privire la creșterea producției de energie eoliană offshore, de la 30 GW la 120 GW, până în 2030 și la cel puțin 300 până în 2050. WindEurope, federația care reprezintă industria energiei eoliene din Europa, consideră că țintele propuse în cadrul summitului, deși sunt mari, pot fi realizate.
Liderii din Franța, Germania, Irlanda, Danemarca, Olanda, Luxemburg, Marea Britanie și Belgia au explicat faptul că accelerarea producției de energie eoliană este necesară pentru atingerea obiectivelor climatice și pentru a scăpa de dependența de Rusia în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze. De asemenea, oficialii europeni au discutat despre necesitatea securizării fermelor eoliene offshore și a cablurilor de comunicații din Marea Nordului, considerat un subiect extrem de important în contextul actual. Săptămâna trecută, în spațiul public au apărut informații cu privire la planurile Rusiei de a le sabota, pregătind în acest sens o flotă de nave spion.
Liderii au discutat și despre resursele și costurile pe care o creștere atât de mare a capacității de producție a energie offshore le presupune. Președintele Emmanuel Macron a subliniat în acest context importanța obținerii forței de muncă și a resurselor necesare în Europa, făcând aluzie la dependența de China cu care statele europene se confruntă acum în ceea ce privește accesul la anumite resurse.
“Nu vrem să repetăm greșelile pe care le-am comis în trecut, desfășurând echipamente fabricate în cealaltă parte a lumii”, a declarat președintele francez Emmanuel Macron. Cancelarul german Olaf Scholz a descris summit “o întâlnire foarte importantă”, iar Ursula von der Leyen a declarat că Marea Nordului va deveni în curând “centrul energetic al Europei”.
Pentru a atinge pragul de 300 GW până în 2050, Europa ar trebui să investească 800 de miliarde de euro. Marea Britanie are cea mai mare flotă de parcuri eoliene offshore, 45 dintre ele producând în prezent 14 GW. Statul plănuiește ca până în 2030 capacitatea de producție să se extindă până la 50 GW. De altfel, azi, Marea Britanie și Olanda au anunțat că vor construi cea mai mare linie electrică transfrontalieră din lume, pe sub Marea Nordului, care va fi conectată la un parc eolian offshore.
Următoarea țară, după cantitatea de energie produsă, este Germania, cu 30 de parcuri eoliene, care produc opt GW, fiind urmată de Olanda cu 2,8 GW și Danemarca și Belgia ambele cu 2,3 GW. Celelalte țări care au fost reprezentate la summit produc mai puțin de un gigawatt, însă plănuiesc, de asemenea, să își majoreze capacitățile. Ministrul belgian al Energiei a pus accent pe importanța colaborării pentru îndeplinirea țintelor stabilite.
Surse alternative: France 24 și The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.