Potrivit agențiilor internaționale de presă, au fost raportate lupte grele în jurul Palatului Prezidențial și al Cartierului General al Armatei din capitala Khartoum, iar mulți oameni au fost surprinși în mijlocul încăierării dintre armată si grupul paramilitar RSF. Nu este clar câte persoane au fost rănite, dar potrivit informațiilor care se propagă pe rețelele de socializare, multe persoane erau în tranzit sau în transportul public când circulația pur și simplu s-a blocat din cauza încăierării,  iar toate podurile, drumurile și școlile din oraș au fost închise.

Până la acest moment nu este clar ce se întâmplă cu exactitate. Potrivit armatei, conflictul a început când luptătorii paramilitari ai Forțelor de Sprijin Rapid (RSF) au atacat Comandamentul General al acesteia, dar RSF susține contrariul, că armata a fost cea care a atacat grupul. Reuters relatează că au fost văzute tunuri și vehicule blindate desfășurate pe străzi și s-a auzit zgomotul unui foc de arme grele în apropierea cartierului general atât al armatei, cât și al RSF.


De asemenea, armata pretinde că încă controlează toate bazele și aeroporturile, iar RSF a transmis că deține controlul asupra Palatului Republican, sediul președinției țării, precum și al Aeroportul Internațional Khartoum.

Armata este la conducerea Sudanului de la o lovitură de stat din 2021, care a pus capăt unui acord de împărțire a puterii format în urma înlăturării fostului președinte Omar al-Bashir. Au fost în desfășurare discuții cu privire la integrarea RSF în armată, ca parte a mișcării către revenirea guvernării civile, relatează Reuters.

Surse alternative: Reuters, BBC, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday