ONU atrage atenția că ruta mediteraneană centrală este ruta pe care s-au înregistrat cele mai multe decese din lume, peste 20 de mii în ultimii nouă ani. Traseul se întinde din Africa de Nord până în Italia și, într-o mai mică măsură.

Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) din cadrul ONU avertizează că mor din ce în ce mai multe persoane pentru că intervențiile de salvare sunt îngreunate, iar ONG-urle sunt împiedicate să acționeze. Directorul OIM a declarat: Salvarea de vieți pe mare este o obligație legală pentru state. Trebuie să vedem o coordonare proactivă a statelor în eforturile de căutare și salvare”.

În raportul său, ONU descrie cum organizațiile non-guvernamentale intră în conflict cu paza de coastă de pe ambele maluri ale Mării Mediteraneene. În urmă cu două săptămâni, paza de coastă libiană a tras focuri de armă pentru a opri o navă de salvare a unui ONG. La scurt timp, o altă navă independentă a fost oprită în Italia, după ce a salvat 180 de persoane din largul mării.

Numărul migranților care încearcă să traverseze Marea Mediterană pentru a ajunge în Italia s-a triplat în ultimul an, fapt ce a dus implicit la o creștere a numărului de decese. O navă care transporta aproximativ 800 de persoane a fost salvată marți de la naufragiu, la peste 200 de km sud-est de Sicilia. O altă navă, cu peste 400 de persoane, a plutit în derivă între Italia și Malta timp de două zile, înainte de a ajunge pe coasta italiană. 

Marți, guvernul de la Roma a declarat stare de urgență din cauza afluxului de migranți. Peste 31 de mii de au ajuns în acest an în Italia, de patru ori mai mulți decât în intervalul similar din 2022.

Sursa: Raportul ONU

Foto: Twitter/@seawatch_intl

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday