Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a susținut o conferință de presă miercuri după-amiază, în care a fost întrebat despre achiziția avioanelor F-35, hotărâtă ieri în CSAT. “Durează o perioadă îndelungată până la operaţionalizarea unei astfel de capabilităţi. Ne propunem să începem acum şi în perspectiva anilor 2030, atunci când avioanele F-16 pe care le avem în dotare îşi vor epuiza resursa, să putem să trecem la noul tip de avion”, afirmă oficialul.

Generalul Daniel Petrescu a mai adăugat că nu se poate discuta momentan despre prețul la care vor fi achiziționate aceste avioane, până când SUA nu vor oferi detalii despre disponibilitate: “Va urma să trimitem Statelor Unite o scrisoare – Letter of Request – privind preţul şi disponibilitatea acestor aeronave, să fundamentăm documentele de achiziţie, să cerem aprobarea Parlamentului, după care să realizăm contractul. Avem experienţa capacităţii operaţionale a primei escadrile F-16”.

În 2020, Polonia a semnat un contract de achiziție a 32 de avioane F-35, în schimbul sumei de 4,6 miliarde de dolari.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday