Aceste avioane, dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie, permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale emis după ședința CSAT.

În urmă cu o lună, generalul-maior dr. ing. Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, afirma pentru Defense Romania că Armata României își propune ca după 2030 să realizeze prima escadrilă de avioane F-35: “În acest sens e nevoie de demersuri complexe precum analize în ceea ce privește infrastructura, realizarea corecțiilor de infrastructură prin investiții, iar mai apoi achiziția care e și ea complexă ca derulare, dar și ca termen de livrare. De aceea e de dorit ca anul acesta sau la anul să facem demersuri pentru semnarea contractului pentru F-35”.

Generalul Mike Schmidt, responsabil al programului F-35 din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA, a calificat aceste avioane, în urmă cu câteva luni, ca fiind “una din cele mai letale și interoperabile capacități din dotarea Departamentului Apărării”.

În cadrul CSAT s-a mai discutat și despre sistemele anti-rachetă, fără însă a oferi detalii cu privire la o potențială achiziție: Spectrul capabilităților de apărare menționate va include, printre altele, capabilități sporite de apărare aeriană și anti-rachetă pentru protecția forțelor proprii și capabilități avansate și diversificate de foc și de lovire cu precizie la mare distanță”.

Membrii CSAT au mai explicat faptul că realizarea unor capabilităţi operaționale de apărare aeriană robuste, credibile, interoperabile, flexibile şi eficiente, destinate atât îndeplinirii angajamentelor asumate ca urmare a calității de stat membru NATO şi UE, cât și descurajării unei posibile agresiuni, reprezintă condiţia esenţială pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare a României”.

La finalul anului trecut, România a semnat contractul pentru achiziția a 32 de avioane F-16 second-hand din Norvegia, care vor costa 388 de milioane de euro (cu suport logistic inclus).

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday