Potrivit Ministerului Apărării al Taiwanului, un grup chinez de nave a fost observat în largul coastei de sud-est a insulei. Navele, conduse de portavionul Shandong, au trecut prin Canalul Bashi, care separă Taiwanul de Filipine, iar apoi a intrat în teritoriul de sud-est al Taiwanului.

“Pe lângă faptul că reprezintă o amenințare substanțială la adresa securității noastre naționale, distruge și status quo-ul securității și stabilității regionale. Astfel de acțiuni nu sunt în niciun caz actele unei țări moderne responsabile” a declarat Ministrul Apărării din Taiwan. 

Nu este prima dată când un astfel de incident are loc. Anul trecut, în martie, portavionul Shandong a navigat prin strâmtoarea Taiwan, cu doar câteva ore înainte ca președintele Chinei și cel al SUA să poarte discuții. De asemenea, tot anul trecut, în mai, în urma vizitei la Taipei a președintelui Camerei Reprezentanților de la vremea aceea, Nancy Pelosi, China a acționat în aceeași manieră. 

Totuși, acest incident pare a fi un răspuns al Chinei cu privire la întâlnirea dintre președintele taiwanez Tsai Ing-wen și președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Kevin McCarthy, programată să aibă loc la Los Angeles, întâlnire pe care China a condamnat-o în mod ferm.

Sursa: Reuters

Foto: Ministerul Apărării din Taiwan

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday