Update: Purtătorii de cuvânt de la Pentagon și Casa Albă au declarat jurnaliștilor că nu pot confirma informația publicată inițial de NBC News și preluată de alte publicații americane. Sabrina Singh, purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, a explicat: “Nu am putut determina că a existat o transmisie în timp real de la balon către China, până la acest moment. Este ceva ce analizăm acum”.

Știrea inițială: Conform unor declarații făcute în exclusivitate de către trei oficiali americani pentru NBC News, balonul de spionaj care a traversat teritoriul Statelor Unite în urmă cu două luni a zburat deasupra bazelor militare “sensibile” de mai multe ori pentru a colecta informații și a le trimite în timp real Beijingului. Aceste informații proveneau, în principal, din conversații ale personalului sau din semnale electronice preluate de la sistemele de armament.

Dacă Administrația Biden nu ar fi făcut eforturi pentru a doborî balonul, acesta ar fi putut colecta și mai multe informații, susțin oficialii americani. 

China a declarat, în repetate rânduri, că balonul era un “dirijabil civil fără pilot” care a intrat în mod accidental în spațiul aerian al SUA, și că Armata Americană “a exagerat” când l-a doborât. Oficialii chinezi au refuzat să spună cărei companii, departamente sau organizații îi aparținea balonul, în ciuda mai multor solicitări de a comenta pe această temă. După ce obiectul a fost doborât în februarie, Administrația Biden a precizat că într-adevăr, acesta putea fi capabil să colecteze informații sensibile.

Balonul avea un mecanism de autodistrugere care ar fi putut fi activat de la distanță de către China, dar oficialii au spus că nu este clar dacă acest lucru nu s-a întâmplat pentru că mecanismul s-a defectat sau pentru că China a decis să nu-l declanșeze. Odată ce existența sa a devenit publică, China a mărit viteza dispozitivului, în încercarea de a-l scoate cât mai repede din spațiul aerian al SUA. Acesta a fost totuși doborât pe 4 februarie în largul coastei Carolinei de Sud, iar oficialii americani încă analizează resturile recuperate.

Surse: NBC News, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday