UPDATE ora 19:50: Instanța a fixat termenul de audiere al fostului președinte Donald Trump pentru marți, 4 aprilie, ora locală 14:15 (ora 21:15 a României), după cum a declarat un purtător de cuvânt al tribunalului pentru CBS, partenerul american al BBC. Aceeași informație a fost transmisă și pentru CNBC și CNN de către doi oficiali citați sub protecția anonimatului. Tot ei au spus că ora ar putea fi schimbată.

Anterior, Joe Tacopina, unul dintre avocații lui Donald Trump, a afirmat că acesta din urmă nu va fi încătușat și că va pleda nevinovat. A precizat că fostul președinte va fi, totuși, amprentat și cel mai probabil va fi supus și altor proceduri: “Nu știu cum va decurge totul. Nu există un manual pentru a vedea cum pui sub acuzare un fost președinte al Statelor Unite”, a adăugat Tacopina.

Știrea inițială: Jurații din Manhattan au terminat deliberările cu două săptămâni mai târziu decât anticipase Donald Trump, care pe 18 martie anunța pe rețeaua sa de socializare că urmează a fi arestat în trei zile. Sensul deliberărilor nu a fost acela de a stabili un verdict ci doar de a decide dacă fostul președinte ar trebui sau nu judecat, luând în considerare probele strânse de procuratură. Decizia juraților nu este așadar o condamnare, ci doar una de începere a unui proces penal.

Potrivit mai multor publicații americane care citează inclusiv surse din Secret Service, agenția de protecție a demnitarilor americani, Donald Trump se va deplasa marți de la locuința sa din Florida la biroul procurorului federal din Manhattan, unde se va preda. Procedura, aplicabilă tuturor persoanelor care sunt trimise în judecată sub acuzații penale, prevede amprentarea și fotografierea fostului președinte. Experții spun că, cel mai probabil, fostul președinte nu va fi arestat, dar și în cazul în care acest lucru se va întâmpla, va fi stabilită o cauțiune.

După aflarea decizie juraților, Trump a dat publicității o declarație sfidătoare, în care spune că este supus “unei persecuții politice, iar decizia este o interferență în procesul electoral, la cel mai înalt nivel din istorie”.

Încă nu se cunosc exact acuzațiile, deoarece nefiind vorba încă de un proces penal, deliberările juraților au fost secrete, dar un judecător va desecretiza în orele următoare capetele de acuzare sub care fostul președinte american va fi judecat. Totuși, presa americană a aflat deja că investigația procurorului Alvin Bragg s-a concentrat pe plățile făcute în 2016 actriței de filme pentru adulți, Stormy Daniels, pentru a-i cumpăra tăcerea în legătură cu aventurile sexuale ale candidatului de atunci la președinția SUA, Donald Trump. Potrivit CNN, de la această acuzație procurorul a ajuns la peste 30 de fapte de “fraudă în afaceri”.

Procurorul Bragg a explicat juraților că plata a fost făcută din conturile Organizației Trump și a fost mascată sub forma unor bonusuri către Michael Cohen, avocatul lui Trump de la acea vreme. Deoarece Cohen a recunoscut că plățile au fost menite să protejeze șansele electorale ale lui Trump, ele sunt considerate a fi contribuții în natură la campania acestuia. Atâta doar că legea electorală limitează la 2.700 de dolari donațiile pe care le poate face o persoană pentru campania unui candidat, iar corporațiilor (în cazul acesta Organizația Trump) le este interzis să facă orice fel de donații pentru candidați. În cazul plăților către Stormy Daniels, acestea nici nu au fost incluse în registrele de donații, ceea ce reprezintă o altă încălcare a legii electorale și, de aici, posibilele acuzații de fraudă.

La începutul acestui an, Organizația Trump, compania de imobiliare a fostului președinte, a fost găsită vinovată pentru 17 infracțiuni, inclusiv fraudă fiscală și falsificarea unor documente, fiind amendată cu 1,6 milioane de dolari. Donald Trump și trei dintre copiii săi vor fi judecați separat, dar într-un proces civil, pentru aceste fraude care nu au legătură cu înregistrarea fictivă a plăților către Stormy Daniels.

În decembrie anul trecut, comisia parlamentară care investighează asaltul asupra Capitoliului, din 6 ianuarie 2021, a recomandat ca Donald Trump să fie pus sub acuzare pentru instigare la insurecție și obstrucționarea unei proceduri oficiale. În această cauză, Trump poate fi pus sub acuzare numai de către Departamentul pentru Justiție.

Surse alternative: NY Times, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday