Comisia Specială de Anchetă din Camera Reprezentanților a votat în unanimitate un raport prin care recomandă Departamentului de Justiție să lanseze patru acuzații oficiale împotriva fostului președinte Donald Trump pentru: obstrucționarea unei proceduri oficiale, conspirație pentru fraudarea Statelor Unite, conspirație pentru a face declarații false și instigarea sau sprijinirea unei insurecții.

Acest raport nu înseamnă că Trump va fi automat acuzat și în justiție de aceste infracțiuni, deoarece acest lucru este de competența Departamentului de Justiție al SUA. Raportul Congresului are rol de recomandare, însă reprezintă concluzia unei investigații de 18 luni. BBC explică faptul că, deși aceste recomandări nu au valoare juridică, membrii comisiei speră că vor juca un rol în investigațiile ulterioare.

Solicitarea comisiei nu este obligatorie, dar poate crește presiunea la care sunt supuși procurorii care în prezent conduc mai multe anchete împotriva fostului președinte, inclusiv pentru rolul său în evenimentele din 6 ianuarie 2021, notează Reuters. Raportul integral va fi publicat abia miercuri, însă până atunci Comisia a publicat un rezumat.

Donald Trump nu a ascuns faptul că și-a dorit schimbarea rezultatului alegerilor din noiembrie 2021, pe care le-a pierdut în fața actualului președinte, Joe Biden. La mitingul din 6 ianuarie, el le-a vorbit adepților săi despre un marș spre Capitoliu și a făcut presiuni deschise asupra vicepreședintelui de atunci, Mike Pence, care în opinia sa, ar fi putut să refuze certificarea rezultatului alegerilor. 

Ulterior, în SUA a avut loc o amplă dezbatere juridică legată de mitingul la care Trump s-a adresat suporterilor săi, unii specialiști considerând că acesta avea dreptul să spună orice, în virtutea libertății de expresie și opinie, iar alții susținând că președintele în exercițiu i-a instigat pe aceștia la comiterea unor infracțiuni și ar trebui să răspundă penal, alături de ei.

Surse alternative: BBC, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday