Ministerul ucrainean de Externe va impune sancțiuni împotriva Dianei Șoșoacă, senatoare care a inițiat un proiect de lege pentru anexarea la România a mai multor regiuni din Ucraina. Instituția nu specifică sancțiunile.

Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, a anunțat că instituția a inițiat procedura de impunere a sancțiunilor împotriva Dianei Șoșoacă, care săptămâna aceasta a inițiat un proiect de lege pentru anexarea unor teritorii, în prezent în componența Ucrainei, la România.

Nikolenko scrie că prin acest pas, “politicianul marginal va promova <<refacerea identității culturale a populației românești>>. Este un instrument clasic din metodologia revanșismului rus. Condamnăm ferm încercarea de a pune în discuție integritatea teritorială a Ucrainei, de a submina spiritul de bună vecinătate dintre Ucraina și România. Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei inițiază impunerea de sancțiuni împotriva Dianei Șoșoacă, ca persoană care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale”.

Proiectul de lege la care face referire Nikolenko a fost depus de Șoșoacă la începutul săptămânii. El prevede ca România să denunțe tratatul de bună vecinătate cu Ucraina în 2027 și să anexeze “teritoriile istorice care i-au aparținut, respectiv Nordul Bucovinei, Herța, Bugeacul, Maramureșul istoric și Insula Șerpilor”.

Reprezentantul Ucrainei nu a detaliat la ce sancțiuni va fi supusă senatoarea Șoșoacă. Ea a fost aleasă în Parlamentul României pe lista din Iași a partidului AUR, din care a fost exclusă în urmă cu doi ani. În prezent, figurează ca senator neafiliat.

Foto: Inquam/George Călin

Folosim cookies