Acțiunile Deutsche Bank au scăzut pe parcursul ședinței de tranzacționare cu aproape 15%, cel mai mult de la începutul pandemiei, pe fondul temerilor că s-ar putea extinde criza din sectorul bancar. Banca elvețiană UBS pierde și ea 6%.

Acțiunile Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, s-au prăbușit cu 14,9% pe parcursul zilei de vineri, în contextul în care investitorii sunt îngrijorați cu privire la stabilitatea băncilor europene. Este cel mai mare declin zilnic din martie 2020 până în prezent, tranzacționându-se la aproximativ 8 euro/acțiune, cel mai mic nivel din ultimele cinci luni. Au reușit să crească ulterior pe parcursul ședinței, dar la ora 15.30 înregistrează în continuare un declin de -12%. 

Unii analiști cred că reacția pieței de vineri ar putea fi exagerată. Deutsche Bank a încheiat recent un plan de reorganizare de patru ani, care a inclus mii de concedieri. Cea mai mare bancă din Germania a pierdut 3 miliarde de dolari din valoarea de piață în decurs de doar o săptămână. Tendința s-a resimțit în tot sectorul bancar. Acțiunile băncilor elvețiene UBS și Credit Suisse au scăzut vineri cu 6,7% și, respectiv, 7%, după scăderi de 4,3% și 3,6% joi. Săptămâna trecută, UBS, cea mai mare bancă elvețiană, a preluat oficial Credit Suisse la jumătate de preț și cu un sprijin de peste 100 de miliarde de dolari din partea guvernului elvețian.

Indicele Stoxx Europe 600 Banks, care urmărește 42 de bănci mari din UE și Marea Britanie, a scăzut cu 5% până la mijlocul zilei de tranzacționare. Este acum cu 19% față de maximul atins la sfârșitul lunii februarie. La Londra, indicele FTSE 100 a pierdut 2%.

Surse: CNN, Bloomberg, Reuters

Folosim cookies