Update: Statul Major al Armatei Ucrainene a corectat informația transmisă în jurul orei 18, despre retragerea rușilor din orașul Nova Kahovka. În noua comunicare, se arată că ocupanții ruși încă se află în oraș și că “informația despre presupusa retragere a inamicului din această așezare a fost făcută publică ca urmare a utilizării incorecte a datelor disponibile”.

Știrea inițială: Statul Major al Armatei Ucrainene a publicat informația în jurul orei 18, pe canalele sale oficiale de comunicare: “Începând cu data de 22 martie, toate unitățile armatei ocupantului care erau staționate în Nova Kahovka, regiunea Herson, au părăsit orașul. Înainte de asta, ocupanții au <<confiscat>> o mulțime de aparate electrocasnice și electronice, bijuterii, îmbrăcăminte și telefoane mobile de la populația civilă.”

Informația nu a putut fi imediat verificată independent de către agențiile internaționale de presă. AFP amintește că cea mai mare parte a regiunii Herson a fost ocupată de ruși în primele luni de la începutul războiului, dar rând pe rând ucrainenii au eliberat localitățile. În noiembrie, Armata Ucraineană a recăpătat controlul asupra orașului Herson, capitala regiunii.

În octombrie anul trecut, președintele Volodimir Zelenski le-a declarat liderilor europeni că are informații potrivit cărora rușii au minat barajul din zona orașului și s-ar fi pregătit pentru un atac sub steag fals. Zelenski transmitea la acea vreme: “Rusia își pregătește în mod voit terenul pentru un dezastru la scară largă în sudul Ucrainei. Avem informații că teroriștii ruși au minat barajul și agregatele hidrocentralei Kakhovka”.

Surse alternative: Pravda.com, Barron’s

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday