Marea Britanie explică faptul că obuzele cu uraniu sărăcit sunt muniție standard antitanc, utilizată de decenii, și îl acuză pe Vladimir Putin de manipulare. Rusia avertizase că livrarea către Ucraina a unor astfel de proiectile va duce la o escaladare nucleară.

Un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării a clarificat situația, în urma acuațiilor aduse de la Moscova de Vladimir Putin și de ministrul său, Serghei Șoigu:

“Pe lângă tancurile de luptă Challenger 2, trimise Ucrainei, vom oferi muniție, inclusiv obuze capabile să spargă blindajul, care conțin uraniu sărăcit. Acest armament este foarte eficient împotriva tancurilor și a vehiculelor blindate.

Armata britanică folosește de zeci de ani obuze cu uraniu sărăcit, o componentă de muniție standard care nu are nimic de a face cu armele sau capabilitățile nucleare. Rusia știe acest lucru, dar încearcă în mod deliberat să dezinformeze.

Cercetările independente, așa cum ar fi cea a oamenilor de știință de la Royal Society au evaluat că orice impact asupra sănătății personale și asupra mediului din utilizarea munițiilor cu uraniu sărăcit are o probabilitate scăzută”, se mai arată în declarația Ministerul britanic al Apărării.

Potrivit Sky News, Rusia folosește ea însăși muniție pe bază de uraniu sărăcit, o substanță care rezultă ca deșeu în urma procesului de îmbogățire a uraniului și are singura calitate de a fi extrem de densă și de grea. Colonelul Hamish de Bretton-Gordon, un fost șef al Regimentului NATO pentru reacție rapidă în caz de amenințare chimică și nucleară, consideră că declarațiile președintelui rus sunt “absolut nebunești”. Bretton-Gordon crede că Putin încearcă “să-l convingă pe Xi Jinping să-i dea arme și să-i îngrozească pe cetățenii din Occident, printr-o escaladare nucleară”.

Sursă alternativă: Sky News

Folosim cookies