Un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării a clarificat situația, în urma acuațiilor aduse de la Moscova de Vladimir Putin și de ministrul său, Serghei Șoigu:

“Pe lângă tancurile de luptă Challenger 2, trimise Ucrainei, vom oferi muniție, inclusiv obuze capabile să spargă blindajul, care conțin uraniu sărăcit. Acest armament este foarte eficient împotriva tancurilor și a vehiculelor blindate.

Armata britanică folosește de zeci de ani obuze cu uraniu sărăcit, o componentă de muniție standard care nu are nimic de a face cu armele sau capabilitățile nucleare. Rusia știe acest lucru, dar încearcă în mod deliberat să dezinformeze.

Cercetările independente, așa cum ar fi cea a oamenilor de știință de la Royal Society au evaluat că orice impact asupra sănătății personale și asupra mediului din utilizarea munițiilor cu uraniu sărăcit are o probabilitate scăzută”, se mai arată în declarația Ministerul britanic al Apărării.

Potrivit Sky News, Rusia folosește ea însăși muniție pe bază de uraniu sărăcit, o substanță care rezultă ca deșeu în urma procesului de îmbogățire a uraniului și are singura calitate de a fi extrem de densă și de grea. Colonelul Hamish de Bretton-Gordon, un fost șef al Regimentului NATO pentru reacție rapidă în caz de amenințare chimică și nucleară, consideră că declarațiile președintelui rus sunt “absolut nebunești”. Bretton-Gordon crede că Putin încearcă “să-l convingă pe Xi Jinping să-i dea arme și să-i îngrozească pe cetățenii din Occident, printr-o escaladare nucleară”.

Sursă alternativă: Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday