Vizita în Rusia a președintelui chinez s-a încheiat. Analiștii spun că președintele rus nu și-a atins obiectivele, iar “prietenia fără limite” este una conjuncturală, o încercare de a contrabalansa creșterea puterii americane.

Cei doi lideri au semnat o “Declarație comună privind aprofundarea parteneriatului cuprinzător și a cooperării strategice, într-o nouă eră”. Acesta ar avea rolul de a demonstra că relațiile dintre cele două state sunt consolidate și mai puternice ca oricând, dar Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) arată că aceste relații sunt văzute diferite de cei doi lideri. Xi Jinping preferă să adopte o atitudine mai rezervată față de Rusia, contrar dorințelor președintelui Putin. Președintele Chinei s-a poziționat, de la începutul războiului din Ucraina, într-o anumită măsură, de partea Rusiei, însă acțiunile sale s-au oprit la nivel declarativ, fără a oferi un ajutor concret.

Putin, în schimb, a afirmat în mod repetat importanța pe care China o are în ceea ce privește susținerea economiei Rusiei, în condițiile în care statele occidentale au încetat majoritatea legăturilor economice cu Moscova, în urma aplicării sancțiunilor occidentale. Astfel, Rusia are nevoie să își vândă hidrocarburile în China, iar cantitatea exporturilor ruse către China a crescut simțitor în ultima perioadă.

ISW conchide că este posibil ca vizita de trei zile a președintelui Xi la Moscova să nu-i fi adus totuși lui Putin rezultatele dorite – cei doi lideri au fost de acord că relațiile ruso-chineze trebuie să devină mai strânse, însă viziunea despre cum va fi realizat acest lucru se dovedește a fi diferită.

Sursa: ISW.

Folosim cookies