România împreună cu alte 16 state din UE, cărora li se alătură Norvegia, au semnat un acord care prevede o procedură rapidă în vederea cumpărării unui milion de obuze de calibru 155 mm, cu livrare în următorii doi ani, către Ucraina. De asemenea, în următorii șapte ani, statele respective vor cumpăra mai multe tipuri de muniție și de echipamente de protecție pentru militari, pentru a-și reface propriile stocuri și a stimula capacitatea de producție a industriei europene de apărare.

Achizițiile comune reprezintă cea mai bună opțiune pentru a obține reduceri de costuri, explică Agenția Europeană pentru Apărare (EDA), și permite statelor să cumpere pentru refacerea propriilor stocuri și pentru sprijinirea Ucrainei. 

În comunicatul de presă al agenției, se arată că acordul a fost semnat de România, Austria, Belgia, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Portugalia, Slovacia, Suedia și Norvegia. Potriv EDA, și alte state ale UE s-ar putea alătura inițiativei în viitor.

Achizițiile comune se vor limita la companiile din Uniunea Europeană și Norvegia, explică Reuters, o cerință despre care The Telegraph a scris că a fost susținută acid de Franța, fapt ce a încetinit aprobarea acordului.

Înțelegerea de astăzi marchează un pas important pentru integrarea europeană, deoarece achizițiile în domeniul apărării erau făcute până acum de fiecare guvern în parte. Acest efort va fi coordonat de Agenția Europeană pentru Apărare.

Surse alternative: Comunicatul EDA, Reuters

Sursa foto: Rafael Ben Ari | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday