Potrivit unor reprezentanți ai Uniunii Europene, citați sub protecția anonimatului de The Telegraph, cererea Franței a fost făcută în timpul unor discuții despre programul în valoare de două miliarde de euro al Bruxelles-ului, care presupune cumpărarea unui milion de obuze de artilerie de 155 mm.

În cadrul acestui plan, statele membre UE vor primi stimulente pentru a coordona achizițiile comune, în speranța de a plasa comenzi suficient de mari pentru a convinge producătorii de armament să accelereze producția.

Însă, oficialii francezi susțin că doar firmele cu sediul în UE ar trebui să beneficieze de aceste stimulente. Un diplomat european a declarat pentru The Telegraph că “multe state membre au prezentat opinii diferite față de cea a Franței. Dacă vrem să acționăm imediat, ceea ce este necesar, este foarte important să permitem companiilor din afara Uniunii să facă parte din acest plan. Parisul preferă în mod clar ca UE să cheltuiască pentru propriile industrii decât să sprijine Ucraina.”

Norvegia ar putea deveni singura țară din afara UE care ar putea să producă muniție pentru acest program, deoarece este membră a Agenției Europene de Apărare, care va coordona achizițiile.

Până în prezent, țările UE au furnizat Ucrainei doar 350 de mii de proiectile de artilerie de 155 mm, în condițiile în care Armata Ucraineană trage circa 6.000 pe zi. Rusia folosește zilnic aproape 20 de mii de proiectile, adică atât cât produc firmele europene într-o lună, conform informațiilor citate The Telegraph.

La o întâlnire a miniștrilor apărării din blocul comunitar, ministrul ucrainean a afirmat că armata țării sale are nevoie de cel puțin 100 de mii de obuze de 155 mm în fiecare lună.

Sursa: The Telegraph

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday