Japonia anunță un plan de 75 de miliarde de dolari pentru țările din regiunea Indo-Pacifică, cu scopul de a contracara influența Chinei. Constă în granturi, împrumuturi în yeni și investiții private.

Fumio Kishida, prim-ministrul Japoniei, a explicat că planul are patru piloni: menținerea păcii, abordarea noilor probleme globale în cooperare cu țările din Indo-Pacific, creșterea nivelului de interconectare prin diferite moduri și menținerea spațiului aerian și a căilor navigabile sigure și deschise.

Concret, în următorii ani, companiile japoneze vor anunța investiții în țările din regiune, iar guvernul va acorda împrumuturi în yeni sau granturi. Scopul este de a scădea influența Chinei, până în 2030. De altfel, anunțul a fost făcut în timpul vizitei lui Kishida la New Delhi, unde a fost primit de premierul Narendra Modi.

Săptămâna trecută, Australia a încheiat un acord cu SUA și Marea Britanie, pentru dezvoltarea unor submarine cu propulsie nucleară pe parcursul următoarelor decenii. Obiectivul este tot acela de a limita ambițiile Beijingului în regiune. Diplomația chineză a răspuns că cele trei state au ales calea periculoasă când au încheiat acordul.

Sursa: Reuters

Folosim cookies