Fumio Kishida, prim-ministrul Japoniei, a explicat că planul are patru piloni: menținerea păcii, abordarea noilor probleme globale în cooperare cu țările din Indo-Pacific, creșterea nivelului de interconectare prin diferite moduri și menținerea spațiului aerian și a căilor navigabile sigure și deschise.

Concret, în următorii ani, companiile japoneze vor anunța investiții în țările din regiune, iar guvernul va acorda împrumuturi în yeni sau granturi. Scopul este de a scădea influența Chinei, până în 2030. De altfel, anunțul a fost făcut în timpul vizitei lui Kishida la New Delhi, unde a fost primit de premierul Narendra Modi.

Săptămâna trecută, Australia a încheiat un acord cu SUA și Marea Britanie, pentru dezvoltarea unor submarine cu propulsie nucleară pe parcursul următoarelor decenii. Obiectivul este tot acela de a limita ambițiile Beijingului în regiune. Diplomația chineză a răspuns că cele trei state au ales calea periculoasă când au încheiat acordul.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday