Întâlnirile lui Xi Jinping cu Putin și Zelenski evidențiază eforturile Beijingului de a se implica activ în medierea conflictului din Ucraina, au declarat pentru Wall Street Journal mai multe persoane familiarizate cu subiectul. 

Călătoria în Rusia va fi prima ieșire din țară a liderului chinez, după ce a obținut al treilea mandat de președinte. Potrivit informațiilor WSJ, Xi Jinping ia în calcul să viziteze mai multe țări din Europa, după ce va fi primit de Vladimir Putin.

Eforturile Beijingului de a juca un rol activ în discuțiile pentru pace sunt întâmpinate cu scepticism de Europa, mai scrie publicația americană. Întâlnirea cu Zelenski, dacă va avea loc, va sublinia statutul Chinei de vector de putere, după ce săptămâna trecută a mediat reluarea relațiilor diplomatice între Arabia Saudită și Iran.

Casa Albă l-a încurajat pe președintele chinez să ia legătura cu Zelenski “pentru a asculta și perspectiva ucraineană asupra conflictului, nu doar pe cea rusă. Ar fi un lucru bun, pentru că ar putea aduce mai mult echilibru și ar putea schimba perspectiva în care China abordează conflictul”, a declarat consilierul pentru securitate națională al președintelui Biden.

Realizarea unui progres în Ucraina ar fi o sarcină mai dificilă decât acordul dintre Arabia Saudită și Iran, mai ales că ambele părți implicate în război nu dau semnale că plănuiesc să înceteze lupta. Beijingul are un interes activ în a pune capăt conflictului. Războiul a pus China într-o situație precară, forțându-l pe Xi să echilibreze parteneriatul “fără limite” cu Rusia și tensiunile tot mai mari cu SUA și aliații săi.

Ultimul efort ambițios al Chinei de a juca rolul de mediator la nivel mondial a fost la începutul anilor 2000, amintește Wall Street Journal. Atunci, diplomația chineză a lansat discuții pentru a reduce programul de arme nucleare al Coreei de Sud. Efortul a eșuat în 2008, când nord-coreeni s-au retras.

Sursă: Wall Street Journal

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday