Acordul a fost anunțat după patru zile de discuții la Beijing, care nu au fost dezvăluite anterior. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că, deși Washingtonul nu a fost implicat direct, oficialii americani au fost ținuți la curent cu evoluția discuțiilor de Arabia Saudită.

China a fost mediatorul acestor discuții, lucru care ar putea alarma oficialii americani, pe fondul deteriorării relațiilor dintre SUA și China, care au devenit extrem de tensionate din cauza unor probleme care variază de la comerț la spionaj. În ultima vreme, cele două puteri concurează pentru influență în diferite părți ale lumii.

Analiștii Reuters explică faptul că John Kirby a încercat să “minimalizeze” implicarea Chinei în discuțiile de vineri, însă, fostul oficial SUA și ONU, Jeffrey Feltman, a declarat că implicarea Chinei este mai relevantă, chiar și decât redeschiderea ambasadelor în cele două țări, după șase ani. “Acest lucru va fi interpretat, probabil în mod corect, ca o palmă dată administrației Biden și ca o dovadă a faptului că puterea Chinei este în creștere”, a declarat Feltman.

Analiștii Reuters mai menționează că acest acord vine după ce Iranul a anunțat că își accelerează programul nuclear, după doi ani de încercări eșuate din partea Statelor Unite de a revigora un acord din 2015 care urmărea să împiedice Teheranul să producă o bombă nucleară. Brian Katulis, de la Institutul pentru Orientul Mijlociu, a declarat că, pentru SUA și Israel, acordul oferă acum o “oportunitate” pentru relansarea discuțiilor oprite privind problema nucleară iraniană. “Arabia Saudită este profund îngrijorată de programul nuclear al Iranului. Dacă acest nou acord dintre Iran și Arabia Saudită va fi semnificativ și cu impact, va trebui să abordeze preocupările legate de programul nuclear iranian”a spus acesta.

Implicarea Chinei în intermedierea acordului ar putea avea “implicații semnificative” pentru Washington, a declarat Daniel Russel, diplomatul american de top pentru Asia de Est, în timpul mandatului președintelui Barack Obama. Russel spune că este neobișnuit pentru China să acționeze pe cont propriu pentru a ajuta la medierea unui acord diplomatic într-o dispută la care nu este parte. “Întrebarea este dacă așa se vor desfășura lucrurile de acum înainte. Ar putea urma un efort de mediere între Rusia și Ucraina atunci când Xi va vizita Moscova?”.

Implicarea Chinei a atras deja scepticismul Washingtonului cu privire la motivele Beijingului. Un parlamentar republican a respins portretul Chinei ca “mediator al păcii”, afirmând că aceasta “nu este o parte responsabilă și nu poate fi considerată un mediator corect sau imparțial”

De asemenea, Kirby a declarat că SUA monitorizează îndeaproape comportamentul Beijingului în Orientul Mijlociu și în alte părți. “În ceea ce privește influența chineză acolo sau în Africa sau America Latină, nu este de parcă nu am avea ochi. Cu siguranță continuăm să urmărim China în timp ce încearcă să câștige influență și puncte de sprijin în alte părți ale lumii, în propriul lor interes egoist”.

Analiză integrală la Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday