SUA. Autoritățile de reglementare financiară au închis Silicon Valley Bank și au preluat controlul asupra depozitelor sale, în cel mai mare faliment bancar american de la criza financiară, din urmă cu mai bine de 10 ani.

Silicon Valley Bank (SVB) se afla în dificultate financiară, după ce acțiunile au scăzut joi cu peste 60%. A început să vândă acțiuni în valoare de 1,8 de miliarde de dolari pentru a acoperi depozitele clienților și a declanșat o scădere în lanț a acțiunilor băncilor din SUA și Europa.

Cu active de aproximativ 209 de miliarde de dolari, SVB a devenit al doilea cel mai mare faliment bancar din istoria SUA, după prăbușirea Washington Mutual din 2008, și marchează o cădere rapidă a unui creditor care a fost evaluat la peste 44 de miliarde de dolari cu mai puțin de 18 luni în urmă. Federal Deposit Insurance Corp (FDIC), autoritatea de reglementare din SUA care garantează depozite bancare de până la 250.000 de dolari, a intervenit rapid și a izolat banca, transmițând ulterior că toți deponenții asigurați vor avea acces deplin la depozitele lor asigurate până cel târziu luni dimineață.

În mod istoric, autoritatea de reglementare a căutat să fuzioneze creditorii eșuați cu o instituție mai mare și mai stabilă. Washington Mutual, de exemplu, a fost vândută către JPMorgan. FDIC a specificat că va folosi veniturile din vânzarea SVB pentru a finanța plățile către deponenții mai mari.

Silicon Valley Bank acorda împrumuturi startup-urilor tehnologice cu risc mai ridicat, care au fost afectate recent de ratele mai mari ale dobânzilor și de diminuarea capitalului de risc. Banca are ca parteneri aproape jumătate din toate companiile de tehnologie și de asistență medicală din SUA finanțate prin capital de risc. Multe și-au retras depozitele din bancă, deoarece creșterea ratelor dobânzilor a intensificat îngrijorările că aceasta ar putea să nu fie capabilă să le returneze depozitele.

Managerul fondurilor speculative, Bill Ackman, a comparat situația SVB cu ultimele zile ale Bear Stearns, prima bancă care s-a prăbușit la începutul Crizei Financiare Mondiale din 2007-2008. Acesta a declarat că “riscul falimentului și al pierderilor de depozite aici este că următoarea bancă, cea mai puțin capitalizată, se întrece în fugă și dă faliment, iar piesele de domino continuă să cadă“.

Departamentul Trezoreriei SUA a transmis pentru CNN că monitorizează situația, în condițiile în care presiunile financiare de la SVB sporesc îngrijorările cu privire la siguranța băncilor americane.

Surse alternative: Financial Times, CNBC, CNN

Foto: Michael Vi | Dreamstime.com

Folosim cookies