Republica Moldova. Serviciile de informații americane consideră că indivizi cu legături rusești încearcă să provoace insurecție împotriva liderilor moldoveni, cu scopul final de a instala o administrație pro-rusă.

Pe măsură ce Republica Moldova continuă să se integreze în Europa, credem că Rusia caută metode să slăbească guvernul moldovean, probabil cu scopul final de a instaura o administrație favorabilă Rusiei“, a spus John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, în cadrul unui briefing.

SUA consideră că Rusia își intensifică activitățile în acest sens, pentru a slăbi guvernul Republicii Moldova, care caută legături mai strânse cu UE. De asemenea, SUA văd semne că actorii legați de guvernul rus ar putea oferi instruire demonstranților antiguvernamentali. Chișinăul a fost zguduit de proteste antiguvernamentale în ultimele săptămâni, organizate în mare parte de Partidul Șor.

De asemenea, SUA consideră că Moscova lucrează pentru a semăna dezinformare cu privire la stabilitatea generală a Moldovei, cum ar fi afirmația Ministerului rus al Apărării de luna trecută, că Ucraina plănuia să invadeze Transnistria. Potrivit oficialilor americani, aceste acuzații sunt “nefondate, false și creează o stare de alarmă fără temei

Președintele Maia Sandu a avertizat luna trecută că guvernul rus plănuiește “o serie de acțiuni care implică sabotori, cu pregătire militară, deghizați în civili, pentru a desfășura acțiuni violente, atacuri asupra clădirilor guvernamentale și luări de ostatici“.

Pentru moment, administrația Biden consideră că nu există o amenințare militară imediată pentru Moldova. Dar SUA urmăresc îndeaproape activitățile Rusiei și există îngrijorări în legătură cu eforturile continue ale Rusiei de a destabiliza Europa. Președintele Joe Biden s-a întâlnit cu Maia Sandu luna trecută la Varșovia, unde au discutat despre intențiile Moscovei. 

Drept răspuns la încercările rusești de destabilizare a Republicii Moldova, Statele Unite vor lua o serie de măsuri, inclusiv valorificarea informațiilor de care dispune guvernul moldovean și o asistență energetică suplimentară de 300 de milioane de dolari. Trezoreria SUA a sancționat, în octombrie, 9 persoane și 12 entități, bănuite că au întreprins activități de destabilizare a guvernului moldovean.

Surse alternative: Reuters, CNN

Foto:  | Dreamstime.com

Folosim cookies