Indicele bancar STOXX din Europa pierde 1,3% și se îndreaptă către cel mai mare declin de o zi din luna iunie 2022 și până în prezent. Defalcat, acțiunile HSBC și Deutsche Bank, printre cei mai importanți creditori, scad cu 4,5%, respectiv 7,9%. S-au înregistrat scăderi bruște și pentru acțiunile băncilor italiene, Intesa Sanpaolo (-3,1%) și UniCredit (-3%).

Reuters explică faptul că bursa a fost trasă în jos de prăbușirea acțiunilor Silicon Valley Bank cu 60%, în urma unei majorări de capital. Banca americană a transmis acționarilor că are nevoie de cash pentru a acoperi o gaură de 1,8 miliarde de dolari, cauzată de pierderile înregistrate pe un portofoliu de obligațiuni.

În aceste condiții, investitorii s-au întrebat dacă strângerea de capital este suficientă, având în vedere că valoarea startup-urilor finanțate de SV Bank este și ea în scădere.

Acest eveniment a evidențiat vulnerabilitatea băncilor, potrivit analiștilor financiari, întrucât multe dintre ele sunt susținute de depozitele persoanelor fizice, în urma crizei financiare din 2008. Crahul de acum 15 ani și criza provocată de pandemie a determinat băncile centrale și guvernele să tipărească bani pe care să-i verse în piață, pentru a preveni un colaps financiar. 

Surse alternative: Reuters, CNN

Grafic: Trading Economics

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday