Volodimir Zelenski a respins vehement din nou orice implicare a statului și a oficialilor ucraineni în avarierea gazoductelor Nord Stream 1 și Nord Stream 2, în luna septembrie a anului trecut. Președintele Ucrainei a făcut aceste declarații la trei zile după ce New York Times a publicat o anchetă conform căreia conductele au fost sabotate de un grup pro-ucrainean. Ulterior, presa germană a scris că procurorii din această țară, care investighează sabotarea conductelor, au identificat un iaht pentru scufundări care ar fi putut fi folosit pentru transportul unui echipaj de șase persoane în Marea Baltică.

Zelenski consideră că informațiile publicate de NY Times sunt răspândite pentru a încetini acordarea de ajutoare militare, financiare și umanitare către Ucraina: Cred că este foarte periculos ca unele site-uri de știri independente, pentru care am avut tot timpul un mare respect, să facă astfel de pași. Cred că este greșit, joacă doar jocul Federației Ruse. Există și unele grupuri de afaceri care sunt interesate să nu mai fie introduse sancțiuni, pentru că afacerile lor au de suferit. Acestea nu pot fi doar pe teritoriul Rusiei”.

Președintele ucrainean a adus în discuție și subiectul țărilor care ajută Rusia să încalce sancțiunile impuse de țările occidentale: Pe de-o parte, susțin Ucraina, suveranitatea noastră, chiar fac transferuri către Ucraina. Ne ajută condiționat, doar pentru a bifa și asta, cum se spune. Pe de altă parte, ocolesc sancțiunile, de unde câștigă zeci de miliarde de dolari. Comparativ cu perioada dinainte de război, și-au dezvoltat comerțul cu Federația Rusă. A subliniat că, în afara războiului cu Rusia, există și o luptă împotriva “oamenilor care nu văd decât bani” și ale căror afaceri suferă din cauza scăderii comerțului cu Rusia.

Zelenski nu a nominalizat țările care ajută Moscova în acest fel, dar a spus că unele sunt membre UE sau NATO. A încheiat prin a spune: Aș fi atent și aș analiza pentru cine este necesară această dezinformare. Cu siguranță nu pentru Ucraina”.

Sursa: Ukrinform.ua

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday