Potrivit presei germane (ARD, Die Zeit), procurorii din această țară, care investighează sabotarea conductelor Nord Stream, în septembrie anul trecut, au identificat un iaht pentru scufundări care ar fi putut fi folosit pentru transportul unui echipaj de șase persoane în Marea Baltică. Acesta este deținut de o companie cu sediul în Polonia care “aparent, este deținută de doi ucraineni”.

Procurorii au mai stabilit că echipa care a plasat încărcăturile explozive pe conducte a fost formată din cinci bărbați – căpitanul navei, doi scafandri și doi asistenți de scufundare – precum și o femeie medic. Nu se știe ce naționalitate avea fiecare, pentru că pașapoartele pe care le-au folosit s-au dovedit a fi false. Ei au părăsit portul german Rostock pe 6 septembrie cu iahtul închiriat, iar după ce ar fi sabotat conductele iahtul a fost returnat proprietarului. Procurorii au reușit să detecteze urme de explozibili pe masa din cabină.

Cu toate acestea, până acum nu au fost stabilite dovezi clare cu privire la modul în care au fost sabotate conductele de gaze rusești, sau dacă ar exista o legătură cu autoritățile ucrainene.

În prima sa reacție, guvernul Ucrainei a respins orice implicare. Mikhailo Podoliak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a negat că guvernul ucrainean a avut vreo implicare în evenimente: “Deși îmi face plăcere să adun teorii amuzante ale conspirației despre guvernul ucrainean, trebuie să spun clar: Ucraina nu are nimic de-a face cu accidentul de la Marea Baltică și nu are informații despre așa numitele grupuri de sabotaj pro-ucrainene”, a scris Podoliak pe Twitter.

Trei dintre cele patru conducte care compun gazoductele submarine Nord Stream 1 și 2 din Rusia până în Germania au fost distruse de explozii în septembrie anul trecut. Germania, Suedia și Danemarca au declanșat investigații care au stabilit rapid că este vorba de “un caz de sabotaj”.

Nici autotirtățile germane, nici cele americane nu au dorit să comenteze aceste informații. Anterior, presa americană a relatat că oficialii serviciilor americane de informații cred că sabotarea conductelor a fost executată de un grup proucrainean, dar că nu există dovezi privind o legătură a acestuia cu autoritățile de la Kiev.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a respins rapoartele privind implicarea Ucrainei în sabotarea Nord Stream, considerând în continuare că SUA se află în spatele acestui act.

Știrea, în forma inițială:

The New York Times scrie că serviciile de informații americane au adunat date care sugerează că un grup pro-Ucraina a sabotat conductele Nord Stream. Aceste noi date reprezintă primul indiciu despre entitatea responsabilă cu atacul asupra conductelor care transportau gaze naturale din Rusia în Europa. 

Publicația scrie că datele au fost analizate de oficiali americani, dar aceștia au precizat că nu există nicio dovadă că președintele Volodimir Zelenski sau vreun alt lider ucrainean de top ar fi comandat atacul sau ar fi oferit îndrumări. 

În lunile care au urmat distrugerii conductelor, vina a fost atribuită pe rând, Rusiei, Ucrainei, Marii Britanii și Statelor Unite, amintește NY Times. Acum, oficialii americani nu au informații despre făptași sau despre afilierile lor. Se cunoaște doar că sunt oponenți ai președintelui rus, Vladimir Putin, dar nu și cine i-a coordonat sau cine le-a dat ordinul de atac.

Persoanele citate de publicație au refuzat să dezvăluie cum au obținut informațiile sau să dea orice detaliu despre dovezi. Ele cred că atacatorii sunt persoane cu cetățenie rusă sau ucraineană, ori un grup cu cetățeni din ambele state, și că în atac nu au fost implicați cetățeni britanici sau americani.

Nord Stream 1 și Nord Stream 2 au fost avariate de mai multe explozii în septembrie anul trecut, în ceea ce Administrația Americană a descris la acea vreme a fi un act de sabotaj. Sursele citate de NY Times au transmis acum că cel mai probabil, explozibilii ar fi fost plasați de scafandri experimentați, din afara serviciilor militare sau de informații. Totuși, nu este exclusă posibilitatea ca scafandrii să fi lucrat în trecut pentru organizații guvernamentale. 

Cele două gazoducte au peste 1.200 de kilometri lungime și leagă Rusia de nord-estul Germaniei, prin Marea Baltică. Prima conductă a fost gata în 2011 și a costat 12 miliarde de dolari. Cea de-a doua a fost finalizată în 2021 și nu a fost folosită.

Mihailo Podoliak, cel mai vizibil consilier al președintelui Volodimir Zelenski, a negat din nou orice implicare a statului ucrainean în sabotarea conductelor Nord Stream. Acesta a transmis că nu are informații despre “grupurile de sabotaj pro-ucrainene”.

Sursa: The New York Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday