Sky News: Iran a furnizat în secret Rusiei numeroase gloanțe, rachete și obuze. Transportul a avut loc în ianuarie, prin Marea Caspică.

Conform unui oficial militar (nenumit) citat de Sky News, Iranul a furnizat Rusiei, prin intermediul unor nave sub pavilion rusesc, gloanţe pentru pistoale și mitraliere, mii de rachete pentru lansatoare de umăr şi obuze, şi plănuieşte să trimită mai multe pentru a o ajuta în invazia din Ucraina. Cele două nave au plecat din Iran pe Marea Caspică în ianuarie. 

Oficialul citat de Sky News mai susține că Teheranul a livrat în total în jur de 200 de containere încărcate cu armament. Acesta a precizat că la bord se aflau, în plus, aproape 10 mii de veste antiglonț și căști de protecție, şi că “Rusia plătește muniția în numerar, ocolind astfel sancțiunile occidentale, inclusiv cele impuse Iranului”.

Informațiile privind aceste livrări din Iran nu au fost comentate sau confirmate de Rusia, Iran sau NATO. Analiștii estimează că stocul de armament al Rusiei se diminuează şi, astfel, ar avea nevoie de ajutor de la Iran și Coreea de Nord.

Anterior, Teheranul a recunoscut că a furnizat Moscovei sute de drone care au jucat un rol decisiv în avarierea infrastructurii energetice a Ucrainei, precizând că livrările ar fi avut loc înainte de invazia Rusiei. Oficialii occidentali și ucraineni au avertizat că Iranul ar putea furniza rachete balistice, dar în prezent nu există confirma că acest lucru s-ar fi întâmplat.

Sursă: SkyNews

Foto:  | Dreamstime

Folosim cookies