Ministrul iranian de Externe, Hossein Amirabdollahian, a declarat că un “număr mic” de drone a fost furnizat Rusiei cu câteva luni înainte să invadeze Ucraina. A negat, însă, că Teheranul continuă să furnizeze drone kamikaze Moscovei. “Unele țări occidentale au speculat că Iranul a furnizat rachete și drone Rusiei pentru a ajuta la războiul din Ucraina. Partea cu rachetele este complet greșită. Cea cu dronele este adevărată, însă au fost trimise în număr mic, cu câteva luni înainte de război”, a declarat oficialul iranian. 

Acesta mai susține că Teheranul “nu va rămâne indiferent” dacă se va dovedi că Rusia a folosit drone iraniene în războiul împotriva Ucrainei. Anterior, oficialii iranieni au negat în repetate rânduri că ar fi înarmat Rusia în războiul demarat în februarie. De altfel, chiar la începutul acestei săptămâni, ambasadorul Iranului la ONU a calificat acuzațiile drept “total nefondate” și a reiterat “poziția Iranului de neutralitate”.

Luna trecută, oficiali ai SUA citați de Washington Post afirmau că Iran este pregătit să transfere Rusiei și rachete sol-sol pentru războiul din Ucraina, alături de noi livrări de drone. Inclusiv liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a lăudat eficienţa dronelor și a ridiculizat îngrijorarea statelor occidentale cu privire la pericolul acestora.

Ucraina a raportat o creștere a numărului de atacuri cu drone iraniene de atac Shahed-136 asupra infrastructurii civile în ultimele săptămâni, în special în zona centralelor electrice și a  barajelor. UE și Marea Britanie au convenit, luna trecută, noi sancțiuni împotriva Iranului din cauza livrărilor de drone către Rusia. 

Surse: Reuters, Associated Press

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday