Potrivit Statului Major ucrainean, în ultimele 24 de ore Armata Rusă a efectuat 170 de atacuri (dublu față de ziua precedentă), concentrate pe trei direcții principale:

  • Kremina-Liman;
  • Bakhmut;
  • Donețk-Avdiivka.

Potrivit unei analize NY Times, Rusia a pierdut circa 130 de blindate, inclusiv tancuri, în bătălia de la începutul lunii februarie de la Vuhledar (Frontul de Sud), probabil cea mai mare bătălie de tancuri de la începutul actualului conflict. Această bătălie, notează ISW, “indică faptul că Armata Rusă rămâne incapabilă să rezolve rapid provocările endemice generate de pierderile grave de personal și echipamente. (…) Forțele ruse au continuat să facă greșeli grave și să avanseze cu coloane de tancuri în ambuscadele organizate de ucraineni”.

Militarii ucraineni au povestit pentru publicația americană că “au atras forțele ruse pe rute în care s-au blocat în câmpuri minate, devenind ținte facile pentru artilerie – inclusiv HIMARS, care este folosită de regulă împotriva unor ținte statice”. Aceasta a fost modalitatea ucraineană de a compensa absența tancurilor din armata lor – imobilizarea tacurilor inamice și transformarea lor în ținte statice. ISW mai observă că pierderile masive de blindate ar putea explica tactica din ultima săptămână a rușilor, de a ataca frontal cu infanterie slab mecanizată (de regulă doar camioane de transport). Această tactică sinucigașă a dus la nemulțumiri și riscul unor răscoale în rândurile Armatei Ruse.

Frontul de Est. Rușii își concentrează atacurile în zona Kremina spre Liman, în timp ce, la nord, spre Svatove, presiunea pare a fi scăzut din instensitate.

La Bakhmut, gruparea Wagner forțează încercuirea pe la nordul orașului. Bloggerii militari ruși susțin că ucrainenii ar fi trimis câteva zeci de mii de oameni din rezervă pentru apărarea orașului, într-o rezistență pe cât de dârză, pe atât de greu de explicat. Într-o declarație făcută în urmă cu două zile, Statul Major ucrainean a precizat că decizia de a nu se retrage din Bakhmut nu este una politică ci una strategică.

Potrivit surselor oficiale ruse, Armata Ucraineană ar fi atacat Crimeea cu cel puțin zece drone numai ieri. Rușii susțin că toate au fost fie doborâte, fie derutate prin mijloace de război electronic, dar acest lucru nu a putut fi confirmat.

Surse: ISW, NY Times, Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday