Pe frontul din Donbas, în jurul Bakhmut, Armata Rusă și mercenarii Wagner forțează o înaintare dinspre nord, sud și est, iar ucrainenii par a fi aruncat în aer un baraj aflat la NV de oraș, pentru a încetini înaintarea acestora. Această ultimă informație a fost răspândită de bloggerii militari ruși, dar încă nu există o confirmare a ei. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive dar fără succes în jurul Bakhmut. Potrivit ISW, “imaginile geolocalizate publicate pe 24 februarie indică faptul că forțele ruse probabil au făcut progrese marginale în estul Bakhmut”.

Armata Rusă a încercat probabil să ocupe Bakhmut înainte de 24 februarie, dată care a marcat un an de la începutul invaziei, și a aruncat în luptă valuri de soldați din cele mai bune unități ale sale. Rezistența orașului timp de mai bine de opt luni a devenită simbolică pentru publicul ucrainean. Experții spun că acesta nu are o importanță strategică deosebită dar, la fel ca la Mariupol și Severodonețk, poate juca un rol în consumarea resurselor militare ale Armatei Ruse, pentru viitoarea ofensivă ucraineană.

Nu este clar dacă Armata Ucraineană va alege să se retragă din Bakhmut în următoarele ore, în condițiile în care mai are o singură rută posibilă de evacuare, și aceea sub controlul artileriei ruse. O linie defensivă secundară a fost pregătită pe direcția Kostiantinivka-Kramatorsk-Sloviansk. Cert este că, în cazul în care ucrainenii nu se retrag din Bakhmut iar rușii încercuiesc orașul, o eventuală ofensivă ucraineană de spargere a încercuirii se va confrunta aici cu cele mai puternice elemente ale Armatei Ruse.

Frontul de Sud. Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în vestul regiunii Donețk. Reprezentantul direcției operaționale ucrainene Tavriisk, Oleksei Dimitrașkiviski a raportat că forțele ruse au efectuat atacuri în apropiere de Vuhledar (30 km SV de orașul Donețk), după o tactică tot mai frecventă în ultima perioadă, cu infanterie fără suport de blindate. Rușii au pierdut un mare număr de tancuri la Vuhledar, la începutul acestei luni, iar ucrainenii spun că, din această cauză au fost nevoiți să unească două brigăzi  de infanterie navală din Flota Pacificului. Dimitrașkiviski mai susține că o unitate specială de răspuns rapid Rosgvardia (Garda Națională Rusă) a fost desfășurată în spatele frontului pentru a preveni eventuale răscoale ale soldaților ruși, care ar refuza să mai intre în luptă din cauza acestei tactici de atac în care, trimiși în luptă fără blindate și fără acoperire, infanteriștii ruși devin victime sigure.

Sursa: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday