Război în Ucraina. Rușii atacă puternic pe Frontul de Est, pe fondul unor raportări că Armata Ucraineană masează trupe în Donbas, pentru a evita încercuirea și capturarea orașului Bakhmut. Cel puțin șase atacuri cu dronă, în locuri diferite, desfășurate de ucraineni pe teritoriul Rusiei, în ultimele 24 de ore.

Statul Major ucrainean anunță că rușii au desfășurat peste 80 de atacuri în ultimele 24 de ore, la o lună de la declanșarea ofensivei lor pe Frontul de Est (Harkov) și pe cel din Donbas. Sunt raportate acțiuni ofensive puternice pe linia Svatove-Kremina și, potrivit unor raportări de pe rețelele ucrainene, este posibil ca Armata Rusă să fi reușit un ușor avans dinspre Kremina spre Liman.

Între timp, pe Frontul din Donbas, Armata Ucraineană anunță că a luat decizia “strategică” de a NU se retrage din Bakhmut, oraș aproape încercuit de ruși, ci de a întări pozițiile de apărare. Informațiile în acest sens sunt foarte limitate și contradictorii. În timp ce rușii forțează încercuirea orașului pe la nord, o acțiune de contraofensivă ucraineană este posibil să fi început pe flancul din sudul orașului, posibil pentru a menține ultima rută de aprovizionare. De asemenea propaganda rusă a pretins că deja tancuri Leopard (germane) ar fi fost observate în zonă, lucru totuși puțin probabil, la cinci zile după ce primele patru astfel de utilaje de luptă au ajuns în Ucraina, din Polonia.

Potrivit bloggerilor militari ruși, ucrainenii au desfășurat în ultimele 24 de ore cel puțin cinci atacuri pe teritoriul Rusiei, care au implicat fiecare una sau mai multe drone kamikaze:

  • O dronă a căzut în regiunea Briansk, aparent fără a-și atinge ținta.
  • Patru drone ucrainene ar fi fost semnalizate la Belgorod. Rușii pretind că le-au anihilat cu dispozitive de bruiaj, dar una dintre ele s-a prăbușit în oraș, avariând mașinile parcate și o clădire a unui centru comercial.
  • Cel puțin două drone au lovit depozitul de petrol Rosneft din regiunea Krasnodar, de la Marea Neagră.
  • Marți seara, cel puțin o dronă a lovit aerodromului din Eisl, tot în regiunea Krasnodar. Rușii susțin că alte două drone ar fi fost doborâte.
  • La Sankt Petersburg a fost detectat un obiect zburător neidentificat, iar traficul aerian a fost închis pentru câteva ore. Aparent a fost vorba de o dronă scăpată de sub control. Ulterior, Ministerul rus al Apărării a susținut că incidentul a fost “un exerciți de verificare”, nefiind clar dacă drona a existat cu adevărat.
  • O dronă de atac UJ-22 (de producție ucraineană) s-a prăbușit în vecinătatea unei stații de comprimare a gazelor din districtul Kolomna, din regiunea Moscova, potrivit bloggerului militar Rybar.

Între timp, SUA au introdus compania chineză de sateliți Spacety pe lista sancțiunilor, pentru că a furnizat imagini aeriene grupului de mercenari ruși Wagner, care luptă în special în jurul Bakhmut. Cu sediul la Beijing și cu sediul internațional în Luxemburg, Spacety este o companie spațială specializată în sateliți de comunicații de mici dimensiuni.

Surse alternative: ISW, PravdaUA

Folosim cookies