Oligarhul rus Evgheni Prigojin, apropiat al lui Putin și fondator al grupării de mercenari Wagner, anunță joi că soldații săi vor primi, “cel puțin pe hârtie”, muniția pe care a cerut-o în mod repetat Ministerului rus al Apărării recent. “Astăzi, la ora 6 dimineața, a fost anunțat faptul că a început transportul de muniție. Cel mai probabil, mingea este acum în mișcare. Deocamdată, totul este doar pe hârtie, dar, după cum ni s-a spus, principalele documente au fost deja semnate”, a transmis Prigojin.

Situația tensionată dintre grupul de mercenari Wagner și Armata Rusă a escaladat în ultimele zile pe fondul lipsei de muniție. Prigojin susține că armata sa nu a primit muniție suficientă din partea oficialilor ruși pe motive de “invidie” și chiar i-a acuzat pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și pe Șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, de “trădare”, susținând că aceștia au dat ordin ca Wagner să nu mai primească echipementele cerute.  

Din cauza lipsei de muniție, un număr mare de mercenari Wagner și-a pierdut viața în războiul din Ucraina, susține acesta. Încă din ianuarie, ISW explica faptul că tensiunile dintre cele două părți sunt în creștere, în contextul în care Prigojin vrea să-și crească influența în jurul lui Vladimir Putin, însă Ministerul rus al Apărării pare să omită intenționat menționarea contribuțiilor Wagner pe câmpul de luptă.

Surse alternative: Reuters, BBC, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday