Analiștii ISW au realizat o cronologie a evenimentelor din ultimele zile, în contextul în care rușii susțin că au cucerit Soledar. Volodimir Zelenski a declarat noaptea trecută că lupta pentru Soledar continuă, deşi Moscova a anunţat că ar deţine controlul asupra oraşului. Astfel, arată ISW, Ministerul rus al Apărării a anunțat vineri că militarii săi ar fi preluat joi seara controlul asupra orașului minier Soledar, din Donețk.

Totuși, anunțul a stârnit o reacție semnificativă în spațiul informațional rusesc, din cauza faptului că Ministerul rus al Apărării a omis să precizeze participarea Grupului Wagner la capturarea lui Soledar. Guvernul rus a emis un anunț în acest sens șase ore mai târziu, recunoscând voluntarii Wagner ca participanți la bătălia pentru Soledar. Finanțatorul Wagner, Evgheni Prigojin (supranumit “Bucătarul lui Putin”), a evitat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor ruși cu privire la omisiunea ministerului, afirmând vag că “lumea va înțelege în viitor de ce mă abțin acum”. Ulterior, a revenit cu o declarație scrisă: Ei încearcă în mod constant să fure victoria de la Wagner și vor să le minimalizeze meritele”. Acțiunile sale anterioare arată că s-ar fi așteptat la o asemenea desfășurare a evenimentelor. Cu doar câteva zile înainte de anunțul despre Soledar, Prigjoin vizita personal orașul pentru a evidenția implicarea grupării sale în această luptă.

Această situație sugerează un conflict existent între Grupul Wagner și Ministerul rus al Apărării. În acest sens, mai mulți bloggeri militari ruși au afirmat și ei că “există un conflict continuu între minister și Prigojin în spatele ușilor închise, fiecare încercând să se submineze reciproc”. ISW explică faptul că “Prigojin încearcă probabil să folosească victoria din Soledar ca instrument de negociere pentru a-și spori autoritatea în Rusia. Faptul că ministerul a revenit cu o declarație în care menționează implicarea Wagner reprezintă o victorie semnificativă pentru Prigojin, consolidându-l ca actor crucial în acest război și livrându-i lui Putin dovada că forțele sale sunt mai bune decât armata convențională”.

Reuters citează mai mulți analiști care spun că Prigojin ar putea fi numit într-o zi ministru al Apărării, dar nu este pe deplin clar cât de multă influență a dobândit omul de afaceri pe lângă Putin. Aceștia afirmă că “Putin tinde să echilibreze facțiunile din jurul său cu o strategie de tipul ‹dezbină și stăpânește›”. Rusia i-a permis lui Prigojin să recruteze în Wagner zeci de mii de condamnați din închisori, iar grupul dispune acum de peste 50 de mii de oameni, conform oficialilor americani, dar și de tancuri și avioane. Înainte de invadarea Ucrainei, Prigojin a negat legătura sa cu Wagner, însă în septembrie, el a recunoscut că a fondat grupul de mercenari în 2014.

Surse: ISW, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday