Premierul britanic, Rishi Sunak, a declarat în cadrul Conferinței de Securitate de la München că este dispus să ajute statele care pot trimite imediat avioane Ucrainei și a lansat un nou apel către aliați, de a-și menține sprijinul pentru Ucraina.

“Acolo unde alte țări pot furniza aeronave imediat, Regatul Unit le va sprijini cu bucurie în acest sens”, a declarat Rishi Sunak.

Premierul a fost întrebat în cadrul vizitei efectuate de Zelenski în Marea Britanie, în urmă cu aproape două săptămâni, dacă va trimite avioane de luptă Ucrainei, iar atunci a răspuns că “nimic nu este exclus”.

Sunak a mai transmis acum aliaților occidentali și că trebuie să pregătească o strategie prin care să se asigure că Rusia va plăti despăgubiri de război la finalul acestuia. 

Oficialul a adus în discuție amenințările nucleare nechibzuite pe care Rusia le-a lansat de la începutul conflictului din Ucraina și abuzurile pe care Moscova le-a efectuat în această perioadă asupra unor state care nu sunt membre NATO, precum Republica Moldova și  Georgia. În acest context, Sunak a atras atenția aliaților că trebuie să găsească o nouă modalitate prin care să mențină pacea pe termen lung, după ce conflictul va lua sfârșit. 

Rishi Sunak continuă astfel politicile stabilite de predecesorii săi, Boris Johnson și Liz Truss și acordă un sprijin puternic Ucrainei. De altfel, acesta a dezvăluit în timpul vizitei președintelui Volodimir Zelenski în UK că statul său a antrenat 10 mii de soldați ucraineni în ultimele șase luni, dar și că aceste acțiuni vor continua.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday