Rishi Sunak și Volodimir Zelenski susțin o conferință de presă comună, la finalul vizitei președintelui Ucrainei la Londra. Prim-ministrul britanic spune că, doar în ultimele șase luni, 10.000 de soldați au călătorit în Marea Britanie pentru instruire militară, iar în ultimele zile au sosit alte câteva zeci de soldați pentru a se antrena în operarea tancurilor Challenger 2. Acesta a adăugat că “ucrainenii stăpânesc deja modul de a conduce aceste tancuri”. 

“Bărbații și femeile din Ucraina învață să folosească armament la standarde NATO. Puterea și curajul incredibil al Ucrainei vor învinge în cele din urmă tirania. De aceea îi antrenăm și îi înarmăm cu echipamentul de care au nevoie pentru a respinge forțele rusești”, a mai spus Rishi Sunak, care a precizat că guvernul său accelerează livrarea de echipamente militare pentru a se asigura “că acestea ajung în câteva săptămâni, nu în luni sau ani”. Totodată, acesta a confirmat că Marea Britanie și-a extins programul de instruire și pentru marină și pentru piloții de avioane de luptă.  

Ambasada Rusiei la Londra a avertizat guvernul britanic că decizia de a trimite avioane de luptă în Ucraina “va avea consecințe militare și politice pentru Europa și pentru întrega lume”. Susține, totodată, că “Rusia va găsi o modalitate de a răspunde la măsurile neprietenoase luate de Marea Britanie“.

Întrebat dacă UK va trimite sau nu avioane de luptă Ucrainei, prim-ministrul britanic a afirmat că “am fost foarte clari în ceea ce privește acordarea de asistență militară Ucrainei și nimic nu este exclus. Când vine vorba de forțele aeriene de luptă, bineînțeles că fac parte din conversație. De aceea am anunțat astăzi că vom antrena forțele aeriene ucrainene la standarde NATO”.

În replică, Zelenski a declarat că el și Sunak au pus la punct ultimele detalii ale negocierilor pe probleme de apărare. Menționează că nu poate împărtăși toate detaliile despre ceea ce s-a discutat astăzi, dar că îi este “profund recunoscător” lui Sunak pentru că a înțeles nevoile Ucrainei și pentru consolidarea parteneriatului dintre cele două țări.

Surse: BBC, Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday