O analiză The New York Times, publicată după ce un al patrulea obiect neidentificat a fost doborât deasupra Lacului Huron, enumeră toate ipotezele posibile legate de ultimele trei obiecte și arată că, deși oficial Pentagonul nu a exclus nicio ipoteză, “nimeni de acolo nu se îndoiește că acestea sunt tehnologii făcute de om”, iar nu extraterestre.

“Există două mari întrebări în jurul acestor episoade: Ce sunt aceste obiecte și ce tehnologie folosesc? Și de ce Statele Unite par să vadă brusc mai multe și să doboare mai multe?”, arată analiza NY Times, care apoi continuă: “Nu există încă răspunsuri la prima întrebare. Oficialii americani nu știu ce sunt obiectele, cu atât mai puțin scopul lor sau cine le-a trimis. Pentru a doua întrebare, nu este clar dacă dintr-o dată apar mai multe obiecte, dar este cert că, în urma recentei incursiuni a unui balon spion chinezesc, armatele americane și canadiene sunt hipervigilente. După tranzitul balonului spion, Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospațială (NORAD) și-a ajustat sistemul radar pentru a-l face mai sensibil. Ca urmare, numărul de obiecte pe care le-a detectat a crescut brusc. Cu alte cuvinte, NORAD vede acum mai multe incursiuni pentru că pur și simplu le caută”.

Ce se știe până acum este că primul obiect, doborât pe 4 februarie în Atlantic, lângă coastele Carolinei de Nord, este cu certitudine un balon chinezesc. Recuperat de Armata Americană, acesta avea la bord inclusiv tehnologia de autodistrugere. Faptul că Armata Chineză nu a activat această tehnologie după ce balonul a fost reperat deasupra statului Montana arată fie că aceasta a vrut să testeze în continuare modul de reacție al Armatei Americane, fie că a pierdut controlul asupra dirijabilului și nu l-a mai putut distruge, înainte de a fi doborât și capturat de americani.

Obiectele identificate și doborâte în acest weekend sunt însă diferite de balonul chinezesc de săptămâna trecută. Sunt mult mai mici (de mărimea unei mașini) și zboară la altitudini cuprinse între șase mii și 12 mii de metri. Cel mai bulversant este însă faptul că, deși armata americană a trimis nu numai avioane de interceptare, dar și avioane spion U2 (care zboară la mare altitudine) pentru a le observa, încă nu este clar modul în care acestea plutesc sau sunt propulsate.

  • Obiectul doborât vineri deasupra statului Alaska a fost descris ca având formă cilindrică. Un oficial al Pentagonului a spus despre acesta că “cel mai probabil nu este un balon”. După ce aeronava F22 l-a atacat cu o rachetă cu rază scurtă, s-a spart în bucăți.
  • Obiectul interceptat sâmbătă deasupra Canadei (tot de un F22 american) a fost descris de autoritățile canadiene ca fiind cilindric, iar oficialii americani spun că este mai probabil să fi fost un balon. Primele două obiecte au fost monitorizate de NORAD timp de 12 ore înainte de a fi doborâte.
  • Obiectul doborât duminică deasupra Lacului Huron (de un avion F16) a fost observat de asemenea, de piloții militari. Avea formă octogonală, iar un oficial american a spus că “pare puțin probabil să fie un balon”.

Întrebat în timpul unei conferințe de presă duminică dacă a exclus originile extraterestre, generalul Glen D. VanHerck, comandantul NORAD a spus: “Nu am exclus nimic în acest moment”. Dar în interviurile de duminică, oficialii de securitate națională au ignorat complet posibilitatea unor obiecte extraterestre, iar un înalt oficial a declarat pentru The NY Times că “nimeni nu crede că aceste lucruri sunt altceva decât dispozitive făcute aici, pe Pământ”.

Un document declasificat, raportat luna aceasta de The New York Times, spune că cel puțin două incidente petrecute în apropierea unor baze militare americane ar putea fi exemple de tehnologie aeriană avansată, posibil dezvoltată de China:

“Cea mai alarmantă teorie luată în considerare de oficialii americani este că obiectele sunt trimise de China sau de o altă putere, în încercarea de a afla mai multe despre capacitățile de detectare radar ale americanilor sau despre sistemele de avertizare timpurie. Un înalt oficial al administrației a spus că o teorie – iar persoana a subliniat că este doar o teorie – ar fi aceea că China sau Rusia au trimis obiectele pentru a testa capacitățile americane de culegere de informații. Scopul lor ar fi acela de a afla cât de repede Statele Unite devin conștiente de o intruziune și cât de repede armata poate răspunde, a mai spus oficialul american”, arată NY Times.

Dezvăluirea balonului de către Pentagon pe 2 februarie a dus la o criză diplomatică publică între China și Statele Unite. Duminică, un ziar chinez a raportat că autoritățile maritime locale din provincia Shandong de pe coasta de est ar fi observat și ele un obiect zburător neidentificat deasupra coastelor orașului Rizhao și că se pregăteau să-l doboare. Organizațiile de știri de stat au republicat informația.

NY Times mai arată că oficialii de la Beijing par să dorească să limiteze tensiunile cu SUA, declanșate de identificarea balonului de spionaj. Ei au sugerat unor oficiali americani că este puțin probabil ca ultimele trei obiecte indentificate și doborâte să fie provocări sau testări deliberate ale apărării aeriene americane.

Analiza integrală pe NY Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday