Într-un briefing la Pentagon, generalul Glen VanHerck, comandantul NORAD, a spus că armata nu a putut determina deocamdată modul de propulsie sau flotare al ultimelor trei obiecte doborâte, nici proveniența acestora.

Întrebat dacă exclude o origine extraterestră a acestor trei obiecte (despre primul se știe că era un balon chinezesc), generalul Glen VanHerck a răspus: “Vom lăsa comunitatea de informații și contrainformații să-și dea seama despre ce este vorba. Noi nu excludem nimic. În acest moment, continuăm să evaluăm fiecare amenințare sau potențială amenințare, necunoscută, care se apropie de America de Nord în încercarea de a o identifica”, a declarat VanHerck, șeful Comandamentului de Apărare Aerospațială al Americii de Nord.

UPDATE. Ora 23.00. Agențiile de presă americane citează oficiali din domeniul apărării naționale, care declară că o a patra interceptare a unui obiect neidentificat a fost efectuată duminică seara. Aviația militară l-a atacat și l-a doborât deasupra Lacului Huron. Potrivit Wall Street Journal, care citează o sursă parlamentară, de această dată, obiectul are formă de octogon și a fost interceptat de un F-16 american la o altitudine de doar 6.000 de metri.

Mai devreme, fusese închis spațiul aerian de deasupra Lacului Michigan, “din rațiuni de apărare națională”.

Aceasta este a patra oară, în ultima săptămână, când aviația americană atacă și doboară un obiect neidentificat în spațiul nord-american de apărare comună cu Canada (NORAD). Doar despre primul obiect, căzut în Atlantic și recuperat, se știe cu certitudine că era un balon chinezesc, recunoscut ca atare de China. Autoritățile chineze au spus că era un dirijabil meteorologic scăpat de sub control, iar cele americane au spus că au găsit la bord aparatură de interceptare a comunicațiilor.

Despre celelalte trei obiecte zburătoare nu se știe mai nimic, piloții care le-au interceptat descriindu-le ca fiind fie obiecte cilindrice, fie, acum, în formă octogonală, dar fără a putea spune modul în care acestea erau propulsate.

Știrea în forma inițială:

Administrația Federală a Aviației (FAA) a transmis inițial că a închis zona pentru a permite Armatei SUA să examineze un “potențial contact” deasupra Lacului Michigan: “Piloții care nu respectă procedura pot fi interceptați, reținuți și interogați de către forțele de ordine”, a avertizat FAA în comunicatul inițial, citat de presa americană. Ulterior, a emis o nouă informare, în care a adăugat că “spațiul aerian a fost redeschis”, fără a oferi alte detalii. 

Incidentul nu este unul izolat. Sâmbătă seara, spațiul aerian de deasupra statului Montana, în vestul SUA, a fost închis temporar, după ce a fost detectată o “anomalie radar”. Totuși, avioanele de vânătoare trimise să investigheze problema au anunțat că nu au detectat probleme. 

Un obiect neidentificat a fost doborât sâmbătă deasupra nordului Canadei (Yukon), fiind pentru a treia oară într-o săptămână când avioane de luptă americane doboară obiecte în spațiul aerian nord-american. Vineri, un obiect neidentificat a fost doborât în spațiul aerian al Alaskăi de un F-22 american, iar la sfârșitul săptămânii trecute, un balon de supraveghere chinezesc a fost doborât în largul coastelor Carolinei de Sud.

Nu există niciun indiciu în acest moment că obiectele neidentificate ar avea vreo legătură cu balonul de supraveghere chinezesc, dar, subliniază CNN, pare că acel balon a determinat o intensificare a activității instituțiilor americane din domeniul securității naționale. De asemenea, nu există nicio confirmare cu privire la ce “obiecte zburătoare neidentificate” a doborât sau a observat Armata SUA în acest weekend.

Elementul comun al tuturor acestor intervenții militare este că FAA a impus restricții de zbor asemănătoare cu cea de duminică seara, de deasupra Lacului Michigan. Un obiect similar a fost semnalat și în China, tot duminică. 

Surse alternative: CNN, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday