Directorul operațional al SpaceX, Gwynne Shotwell, a declarat în cadrul unei conferințe că a început să ia măsuri pentru a limita accesul Ucrainei la serviciul de internet Starlink, vital pentru operațiunile Armatei Ucrainene. 

Argumentul adus de aceasta este faptul că folosirea serviciului în “scopuri ofensive”, precum lovirea țintelor rusești, nu face parte din acordul stabilit la începutul războiului. Acordul invocat prevedea că SpaceX va furniza internet poporului ucrainean doar pentru a face posibilă menținerea comunicațiilor. Ucraina a răspuns deciziei SpaceX prin intermediul lui Mihailo Podoliak (consilier al lui Volodimir Zelenski), îndemnând compania “să aleagă de partea cui se află”.

De la începutul războiului, SpaceX a livrat camioane încărcate cu terminale Starlink în Ucraina, permițând Armatei Ucrainene să comunice prin conectarea la cei aproape patru mii de sateliți lansați până acum pe orbita joasă a Pământului. Atât Statele Unite, cât și Franța au plătit pentru alte transporturi ale infrastructurii Starlink în Ucraina. Anterior, Rusia a încercat să bruieze semnalele de internet din regiune, pentru a îngreuna eforturile Armatei Ucrainene, deși SpaceX a ripostat prin întărirea software-ului serviciului.

În octombrie anul trecut, Elon Musk a anunțat că nu poate continua să finanțeze Starlink în Ucraina și a sugerat Pentagonului să acopere costurile, însă ulterior a decis să continue furnizarea de internet Ucrainei. Potrivit acestuia, furnizarea serviciului de internet Ucrainei a costat 100 de milioane de dolari, până în decembrie.

Surse alternative: Reuters, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday