Documentele obținute de CNN arată că, luna trecută, SpaceX a trimis o scrisoare Pentagonului în care preciza că nu mai poate susține financiar serviciile Starlink din Ucraina, în condițiile actuale. Compania miliardarului Elon Musk a sugerat Pentagonul să preia această responsabilitate financiară pentru folosirea de către guvernul și armata Ucrainei a sateliților Starlink. Compania spațială precizează că SUA ar trebui să scoată din buzunar 120 de milioane de dolari pentru restului anului și alte 400 de milioane pentru anul următor.

Nu suntem în poziția în care să donăm în continuare Ucrainei terminalele sau să finanțăm terminalele deja existente acolo pentru o perioadă nedeterminată de timp”, a transmis directorul de vânzări al SpaceX în scrisoarea adresată Pentagonului.

La începutul războiului, după ce Rusia a bombardat cu prioritate pilonii de telefonie mobilă și internet din Ucraina, Elon Musk a anunțat repoziționarea gratuită a rețelei de sateliți Starlink, precum și donarea terminalelor necesare Ucrainei. 

Elon Musk a postat recent un mesaj pe Twitter în care preciza că operațiunea a costat SpaceX 80 de milioane de dolari și va depăși 100 de milioane de dolari până la sfârșitul anului. Nu este totuși clar dacă Starlink a suportat integral costurile acestor operațiuni.

Anunțul SpaceX vine pe fondul unor raportări recente din partea ucrainenilor privind unele întreruperi ale serviciilor Starlink, în timp ce trupele ucrainene încearcă să reia terenul ocupat de Rusia în zonele de sud și de est ale țării. Totodată, Elon Musk a fost tot recent criticat de comunitatea internațională după o postare pe contul său de Twitter privind războiul din Ucraina, în care sugerează că peninsula Crimeea ar trebui cedată Rusiei.

Sursa: CNN

Sursa Foto: Oleksii Kononenko / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday