În analiza sa zilnică, ISW arată că Armata Rusă a recăpătat inițiativa și a demarat deja “ofensiva majoră”, în regiunea Luhansk. “Ritmul operațiunilor rusești de-a lungul liniei Svatove-Kreminna din vestul regiunii Luhansk a crescut considerabil în ultima săptămână, iar surse ruse raportează pe scară largă că trupele ruse convenționale atacă liniile ucrainene și fac progrese marginale de-a lungul graniței dintre regiunile Harkov și Luhansk, în special la nord-vest de Svatove, lângă Kupiansk și la vest de Kreminna”. Imaginile de luptă geolocalizate au confirmat avansul Armatei Ruse pe la nord-vest de Svatove.

ISW mai arată că au fost deja angajate pe deplin în luptă “elemente ale mai multor divizii convenționale în operațiuni ofensive decisive de-a lungul liniei Svatove-Kreminna, (…) și par a avansa. Angajarea a cel puțin trei divizii majore ruse în operațiunile ofensive din acest sector indică faptul că ofensiva rusă a început, chiar dacă forțele ucrainene împiedică deocamdată forțele ruse să obțină câștiguri semnificative. Probabil ofensiva nu și-a atins încă ritmul maxim, fiind ținută în rezervă Divizia a II-a de pușcași motorizați, adusă în ianuarie din Belarus în Luhansk”.

Într-o analiză publicată de Foreign Policy se arată că forțele și echipamentele rusești aduse acum pe front pentru această ofensivă sunt mult mai mari decât cele dislocate în urmă cu un an, la debutul invaziei. Oficialii ucraineni estimează că numărul soldaților prezenți acum pe front este de aproximativ 300 de mii, față de mai puțin de 200 de mii, anul trecut. De asemenea, Rusia a scos din rezerve și a mobilizat 1.800 de tancuri, 3.950 de vehicule blindate, 2.700 de sisteme de artilerie, 810 sisteme de lansare multiplă de rachete (MLRS), 400 de avioane de luptă și 300 de elicoptere. Pentagonul a descris trupele ruse care au fost deja transportate pe câmpul de luptă că ar fi “prost echipate, prost antrenate și mobilizate în grabă”, dar tactica rușilor acum pare a fi copleșirea numerică a apărătorilor ucraineni.

La rândul său, ISW evaluează că “succesul ofensivei ruse nu este inerent sau predeterminat. (…) Angajamentul deplin al acestor forțe ar putea duce la eventuala lor culminare de-a lungul liniei Svatove-Kreminna, fără a-și atinge obiectivele de a captura integral regiunile Luhansk și Donețk, ceea ce ar oferi probabil o fereastră de oportunitate pentru forțele ucrainene de a exploata situația și de a lansa propria lor contraofensivă”.

Ieri, Ministerul britanic al Apărării arăta că ofensiva rusă ar fi început de facto de la finalul lunii ianuarie, dar nu a produs rezultate notabile.

Surse: ISW, FP

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday