Într-o evaluare oficială făcută de Ministerul britanic al Apărării și publicată pe Twitter se arată că: “Este foarte probabil ca Rusia să fi încercat să reia operațiunile ofensive majore în Ucraina de la începutul lunii ianuarie 2023. Scopul său operațional este aproape sigur acela de a captura părțile rămase sub control ucrainean din regiunea Donețk. Forțele ruse au reușit să câștige doar câteva sute de metri de teritoriu pe săptămână. Acest lucru a fost aproape sigur cauzat de faptul că Rusia nu are în acest moment munițiile și unitățile de manevră necesare pentru ofensive de succes. Comandanții ruși fac probabil planuri, dar unitățile lor probabil nu au suficienți oameni, sau nu au suficienți soldați cu experiență pentru a atinge obiectivele trasate, care devin astfel nerealiste, din cauza presiunii politice și pe linie de comandă. Liderii ruși vor continua probabil să ceară progrese semnificative. Rămâne puțin probabil ca Rusia să reușească să aducă forțele necesare pentru a afecta în mod substanțial rezultatul războiului în următoarele săptămâni”.

ISW comentează postarea Ministerului britanic al Apărării, arătând că intervalul de timp stabilit pentru ofensiva rusă este nerealist și, probabil, unitățile implicate nu dispun de suficientă putere de luptă. ISW a evaluat în mod similar, pe 28 ianuarie, că planurile de ofensivă ale Kremlinului se bazează din nou pe presupuneri eronate privind capacitățile militare ruse, acestea fiind incapabile de a susține mai mult de o operațiune ofensivă majoră. ISW mai arată că, pe măsură ce se apropie sezonul ploios (în aprilie) șansele de reușită ale ofensivei ruse scad și mai mult, unitățile mecanizate având și mai puțin spațiu de manevră.

Între timp, BBC anunță, miercuri dimineața, că președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, va sosi astăzi la Londra, unde se va întâlni cu prim-ministrul Rishi Sunak și va ține un discurs în Camera Comunelor. Este a doua plecare din Ucraina de la începutul războiului a lui Zelenski, după vizita în SUA, din decembrie, anul trecut. Potrivit presei ucrainene, de la Londra, Zelenski va merge la Bruxelles.

Guvernul britanic mai anunță și că începe antrenamentul cu piloții ucraineni pe “avioane de luptă sofisticate, la standard NATO”.

Surse: DefenceUK, BBC, ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday