Comisia care investighează doborârea avionului MH17, deasupra Ucrainei, în 2014, anunță că există “indicii solide” că Vladimir Putin a decis livrarea sistemului de rachete cu care a fost lovită aeronava. Nu are dovezi și că Putin a ordonat atacul și nu-l poate ancheta.

Potrivit procurorilor care investighează doborârea zborului Malaiezia MH17, în 2014, deasupra teritoriilor ucrainene controlate de separatiștii ruși, există dovezi solide că Vladimir Putin a aprobat direct livrarea sistemului de rachete în teritoriu.

Totuși, nu există probe care să sugereze că președintele rus a fost implicat și în procesul decizional privind lansarea propriu-zisă a rachetei, a mai transmis comisia internațională formată din anchetatori din șase țări. Comisia a mai informat că toate pistele de investigare au fost epuizate și nu mai poate continua cu nicio procedură penală.

Echipa internațională a mai transmis că un sistem de rachete BUK-TELAR a fost folosit pentru a doborî aeronava MH17 a operatorului Malaysian Airlines, care pe 17 iulie efectua o cursă de la Amsterdam la Kuala Lumpur. Toate persoanele de la bord, aproape 300, au murit.

Amintim că pe 17 noiembrie anul trecut, un tribunal din Haga a hotărât că Rusia avea control asupra separatiștilor care au doborât în 2014 avionul MH17. Conform instanței, a fost o acțiune deliberată de doborâre a unui avion, chiar dacă separatiștii au crezut că este vorba de unul militar, nu de o aeronavă civilă.

Doi cetățeni ruși, foști militari în Armata Rusă, și un separatist ucrainean au fost declarați vinovați pentru crimă și condamnați în contumacie la închisoare pe viață.

Surse alternative: BBC, Reuters

Folosim cookies